SPEKTAKULARNA VEČER

Počele 48. Varaždinske barokne večeri

21.09.2018 u 22:09

Bionic
Reading

Koncertom članova Hrvatskoga baroknog ansambla, solista japanskog orkestra Libera classica i vokalnog ansambla La Fontaverde te varaždinskog zbora Chorus Angelicus, pod dirigentskom palicom japanskog glazbenika svjetskog glasa Hidemija Suzukija, u petak su u varaždinskoj katedrali počele 48. Varaždinske barokne večeri

Ovogodišnje izdanje renomiranoga hrvatskog festivala posvećenog baroknoj glazbi donosi 30 koncerta i 23 popratna programa ponajprije u Varaždinu, ali i u još desetak gradova i mjesta u Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Prvi je put zemlja partner iz Azije, a ravnatelj festivala Davor Bobić istaknuo je uoči otvorenja da je s Japanom napravljen velik iskorak Varaždinskih baroknih večeri.

'Prva azijska zemlja partner, Japan, je gospodarska i kulturna velesila i velika je čast što su njihovi glazbenici gosti na našem festivalu. Njihovi glazbenici koji njeguju autentičnu baroknu glazbu svjetskog su glasa', naglasio je Bobić.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da je glazba jedini univerzalni jezik i da je barok europsko kulturno naslijeđe.

'Ali nikada ne smijemo zaboraviti da Europe, starogrčka boginja, znači ona koja gleda široko. I stoga smo ove godine vrata svog grada otvorili prijateljskom narodu, prijateljskoj zemlji, dalekom Japanu', rekao je Čehok dodavši da tako imamo neprocjenjivu povlasticu shvatiti da u glazbi i umjetnosti ne postoji ni prostorno ni geografski daleko.

Varaždinski župan Radimir Čačić podsjetio je da Varaždin i Varaždinska županija sutra obilježavaju Dan oslobođenja Varaždina 1991. godine te da su upravo Varaždinci u obrani domovine branili i njezinu kulturu.

'Danas prekrasnu arhitekturu varaždinske katedrale povezujemo s glazbom, a to ćemo činiti i u drugim mjestima naše županije za trajanja Varaždinskih baroknih večeri. Uz privilegij da čujemo i vidimo neke od najvećih umjetnika Japana u našem prostoru', poručio je Čačić na otvorenju festivala.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da Hrvatska s Japanom dijeli jako puno u pristupu kulturi.

'Varaždinski je festival obogatio program pristupom u kojem ugošćuje zemlju partnera. Ne samo da upoznamo glazbenike iz njihove zemlje, već da se naši glazbenici povežu s njima i nastave zajednički život na pozornicima diljem Europe i svijeta', rekla je ministrica kulture.

Japanski veleposlanik Keiji Takiguchi podsjetio je da ove godine obilježavamo 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske.

'Okupljanje ovako velikog broja prominentnih glazbenika iz Japan bio je velik izazov, ali bez odlične suradnje svih uključenih, večeras ne bismo slavili otvorenje ovog festivala', poručio je Takiguchi.

48. Varaždinske barokne večeri otvorila je izaslanica predsjednice Republike, savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić.

'Varaždinske barokne večeri simbol su ne samo sjeverne Hrvatske nego i Europe jer su festival svjetskog glasa', rekla je Margaretić Urlić dodavši da se Hrvatsku vani prepoznaje upravo i po Varaždinskim baroknim večerima.

Na prvom koncertu 48. Varaždinskih baroknih večeri hrvatski i japanski glazbenici predstavili su se 'Suitom u D-duru' Georga Philippa Telemanna i 'Glorijom u D-duru' Antonija Vivaldija.

Festival će završiti 3. listopada svečanom dodjelom nagrada.