PRAVO NA PROFESIJU

Pisci preselili borbu na Facebook

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 14.09.2011 14:18
  • Objavljeno 14.09.2011 u 11:36
Pisci borba

Pisci borba

Izvor: Promo fotografije / Autor: facebook

Inicijativa Pravo na profesiju, koju je pokrenuo pisac i kritičar Robert Perišić s ciljem poboljšanja statusa književnika u Hrvatskoj, dobila je svoje ukazanje i na društvenoj mreži svih društvenih mreža – Facebooku

Mnogi kažu da arapskog proljeća ne bi bilo bez Facebooka i Twittera. Iako je ta tvrdnja itekako prijeporna, ona ipak svjedoči o tome da se danas malo toga na ovom svijetu može zamisliti bez utjecaja društvenih mreža, na kojima ljudi većinom objavljuju što su upravo doručkovali ili u 140 znakova komentiraju razne važne i nevažne vijesti.

U toj online kakofoniji naravno postoje i brojne hvalevrijedne inicijative, a jedna od njih je i Pravo na profesiju, koja odnedavno ima svoj profil na Facebooku. Pravo na profesiju pokrenuo je pisac Robert Perišić nakon višegodišnjeg suočavanja s apsurdnom situacijom da književnici u Hrvatskoj rijetko i malo bivaju plaćeni za svoj rad. Za roman na kojem se radi godinama može se očekivati oko 10 tisuća kuna te ne postoji mnogo drugih izvora financiranja osim jedne vrlo skromne stipendije Ministarstva kulture.

Perišić o svemu tome piše već nekoliko mjeseci, a osnovne postavke svoje inicijative objasnio je i u intervjuu za tportal. Sada je Pravo na profesiju proširilo područje borbe i na Facebook da bi dobilo podršku i podiglo svijest o tome da za poboljšanje položaja pisaca u Hrvatskoj uopće nije potrebno mnogo toga. Za početak, dovoljno ih je 'lajkati'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi