MYSTIC, MAGIC, SWEET

Petra Grozaj izlaže ciklus slika posvećen muško - ženskim odnosima

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.08.2012 12:32
  • Objavljeno 28.08.2012 u 12:32
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izložba zagrebačke slikarice Petre Grozaj otvara se 1. rujna 2012. u Galeriji Knežev dvor u Rabu, a traje do 30. rujna

'Slike Petre Grozaj rezultat su procesa uživanja u slikanju i znatiželje za bilježenjem promjena koje primjećuje u svijetu koji je okružuje pa slikama stvara svojevrsni osobni dnevnik', objašnjava Nataša Ivančević, kustosica izložbe 'Mystic, Magic, Sweet'.

Ljudski joj je lik središnja tema, a izložbom se predstavlja odabir slika nastalih od 2005. do novih, netom nastalih radova. Najčešća joj je tema ženski portret u krupnom planu, a novim radovima ponovno se vraća narativnim cjelinama kojima propituje muško-ženske odnose.

Petra Grozaj

Petra Grozaj

Izvor: Promo fotografije / Autor: Petra Grozaj

'Indijanac'

Ciklus posvećen ženama, mahom prijateljicama i njihovim spontanim životnim situacijama otkriva nam zagonetna lica kojima daje privid maske te su ambivalentnog, često grotesknog karaktera. Pokazuju autoričinu želju za slikanjem oku nevidljivog unutarnjeg svijeta i trenutaka promjene koji su imanentni ljudskom biću. Slike velikih formata postaju tako mjesto naracije, ali i tišine, prostor iskazivanja osobnih, ali i univerzalnih tema suvremenog čovjeka.

Petra Grozaj jedna je od najzapaženijih slikarica mlađe generacije čiji radovi podjednako intrigiraju i likovnu struku i publiku. Za njezino slikarsko formiranje od velike je važnosti bio odlazak na nekoliko studijskih boravaka u inozemstvo, što će ju osnažiti u odabiru slikarstva kao životna poziva. U sklopu stipendije Cite International des Arts 2007. odlazi na specijalizaciju u Pariz, a potom u Berlin na umjetničku rezidenciju GlogauAir, gdje i izlaže. Kreirala je osobnu inačicu figurativnog slikarstva, koja pokazuje da i u današnjim vremenima čestog odricanja od figuracije, ono može ponuditi iskrenu i uzbudljivu, emocijama protkanu avanturu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!