Dan uoči velike dodjele nagrada

Petak na ZFF-u: apsurdistička drama, moderni srpski ljubavni ep i još niz filmskih poslastica

19.11.2021 u 13:19

Bionic
Reading

Iz programa izdvajamo i masterclass redatelja Stefana Arsenijevića, u kinu Kinoteka s početkom u 17 sati

Zagreb Film Festival u petak, dan prije dodjele nagrade, donosi filmska ostvarenja o važnim temama današnjice, među kojima su u dugometražnoj konkurenciji egipatski film 'Perje' i srpski 'Strahinja Banović'.

Film 'Perje' Omara El Zohairyja, koji će se prikazati u 18,30 sati u kinu SC, crnohumorna je drama, apsurdistička priča o ženi, kokoši i subverziji egipatskog patrijarhata.

Radnja 'Perja' započinje neuspjelim mađioničarskim trikom koji patrijarha jedne siromašne obitelji pretvara u bijelu kokoš. Film je i na programu kina Tuškanac u jutarnjem terminu, u 10:30 sati.

'Perje' je ovjenčano Grand Prixom i Nagradom FIPRESCI na Tjednu kritike u Cannesu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Od 21 sat u Kinu SC na rasporedu je pobjednik ovogodišnjeg Festivala u Karlovym Varyma, 'Strahinja Banović' Stefana Arsenijevića, suvremena reinterpretacija srpskog ljubavnog epa.

Kada ih deportiraju iz Njemačke u Srbiju, ganski bračni par Strahinja i Ababuo različito se nose s novim okolnostima. On gradi nogometnu karijeru, dok se ona priključuje grupi sirijskih izbjeglica na putu u Zapadnu Europu. Ostavši sam, Strahinja kreće na odiseju balkanskom rutom kako bi je pronašao.

Film je u Karlovym Varyma osvojio niz nagrada, uključujući onu za najbolji film i glumca - dobio ju je Ibrahim Koma, francuski glumac porijeklom iz Malija.

Publici će ga predstaviti redatelj i direktorica fotografije Jelena Stanković, a nakon projekcije slijedi razgovor. Može se pogledati i u ranopopodnevnom terminu u kinu Tuškanac u 13 sati.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Dječji program, premijere debitantskih ostvarenja i masterclass sa Stefanom Arsenijevićem

Film o djevojčici očaranoj svemirskim istraživanjima koja nagovori prijatelja da krenu na put kako bi izbliza vidjeli pad asteroida, 'Ulja Funk na zadatku' na programu je KinoKina u Uraniji s početkom u 18 sati.

Program u Tuškancu nastavlja se u 17 sati uz projekciju njemačkog predstavnika u programu Velikih 5, film 'A sutra i cijeli svijet'.

Kako je najavljeno, taj uzbudljivi triler, prikazan na festivalima u Veneciji i Torontu, propituje pitanje opravdanosti nasilja na primjeru antifašističke mladeži podijeljene na dvije frakcije, jednu koja zagovara nenasilan otpor i drugu koja misli da su za borbu protiv radikalne desnice potrebne jednako radikalne mjere.

U istom kinu u 19,30 sati prikazat će se 'Chiara', napeta drama sazrijevanja ovjenčana nagradom Europa Cinemas Label u programu 15 dana autora u Cannesu. Glavna junakinja kći je mafijaša koja je nakon njegova nestanka prisiljena suočiti se sa stvarnom prirodom svoje obitelji.

U 22 sata započinje blok filmskih naslova iz natjecateljskih programa kratkometražnog međunarodnog filma, 'Mali Portugal' i 'Mjesta'; te dva hrvatska naslova u programu Kockica, 'Ne pogađa svaka' Marka Dugonjića i 'Sve što dolazi' Mate Ugrina.

Program u petak u Teatru &TD počinje u 18 sati s novim filmom venezuelskog redatelja Lorenza Vigasa, 'Kutija' mračnim psihološkim trilerom o dječaku koji se opsesivno pokušava uvući u život stranca uvjeren da je riječ o njegovom ocu.

U 20 sati prikazuje se 'Malo tijelo', film iz selekcije programa Mreža festivala Jadranske regije, premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, 'mistična bajka o žalosti i iscjeljenju temeljenu na starim narodnim vjerovanjima Alpa'.

Kasnovečernji termin Teatra &TD rezerviran je za jednu posebnu projekciju – debitantsko ostvarenje bosanskohercegovačke redateljice Emine Kujundžić snimljene u koprodukciji s Hrvatskom 'A Perfect Love Story Where Nothing Goes Wrong or Does It…?'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

U okviru Industrije održat će se projekcija filma 'Strahinja Banović' i masterclass redatelja Stefana Arsenijevića, u kinu Kinoteka s početkom u 17 sati. Masterclass se održava u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika, a razgovor s redateljem vodit će Tamara Babun.