KONTROVERZNA UMJETNOST

Performansi koji su šokirali: Od života u lešu medvjeda do vaginalnog pletenja

19.10.2017 u 08:46

Bionic
Reading

Nakon što je slovenska umjetnica Maja Smrekar uzbunila javnost najnovijim projektom u sklopu kojeg je svoju jajnu stanicu oplodila psećim spermijem, donosimo pregled umjetničkih performansa i akcija koji su u posljednjih nekoliko godina izazvali najviše kontroverzi

Na spomen konceptualne umjetnosti, u kakvu se svrstala i slovenska umjetnica Maja Smrekar koja projektom 'K9-tipologija' istražuje odnos čovjeka i psa, među hrvatskim imenima redovito iskaču pokojni Tomislav Gotovac i Vlasta Delimar. Nešto šire, tu je superzvijezda Marina Abramović, čije 736-satno neprekidno zurenje u posjetitelje njujorške MoMA-e iz 2010. mnogi vode kao jedan od naj(za)čudnijih umjetničkih performansa svih vremena.

U tu kategoriju svakako spadaju i 'Pucanj' američkog umjetnika Chrisa Burdena, na kojeg je 1971. u galeriji prijatelj zapucao iz puške, zatim 'Nedostaješ mi' (I miss you) Talijana Franca B, performans iz 2008., u sklopu kojega se na pisti u londonskom Tateu šetao prerezanih žila na rukama.

Šokove je iste godine izazvala i Aliza Shvarts, tada studentica Yalea, koja je tvrdila da se za potrebe završnog rada u devet mjeseci nekoliko puta oplodila i zatim pobacila. Navodno se ništa od toga nije dogodilo, ali je svejedno, kao i slovenska kolegica Maja Smrekar s projektom 'K9-tipologija', potaknula žestoke rasprave. Evo još nekih koji su u tome uspjeli u posljednjih nekoliko godina.

1. Abraham Poincheval, čovjek koji je dva tjedna živio u truplu medvjeda

Performans francuskog umjetnika Abrahama Poinchevala iz 2014. bio je prilično jednostavan - dva tjedna odspavati u prepariranom medvjedu. Opremio se malom količinom hrane i vode, svjetiljkom, jastučićem, materijalom za čitanje, kuhalom i nekim oblikom toaleta. I zaista je othibernirao svoje u lešini, u prostoru trbuha koji je izdubio za ovu posebnu priliku, a posjetitelji Musée de la Chasse et de la Nature cijelo vrijeme mogli su ga gledati u prijenosu uživo.

Nedavno je isti umjetnik nekoliko dana proveo i zatvoren u kamen, dakle okamenjen i pritom okružen vlastitim izmetom.

2. Clayton David Pettet, umjetnik koji je najavio da će u galeriji pred publikom izgubiti nevinost

Tada 19-godišnji student umjetnosti i dizajna Clayton David Pettet 2014. je najavio da će u londonskoj galeriji The Orange Dot u sklopu performansa 'Art School Stole My Virginity' (Umjetnička škola mi je ukrala nevinost) javno, pred 150 posjetitelja, izgubiti nevinost s muškarcem. Ispalo je međutim nešto drugo. Umjesto seksa, Pettet je od znatiželjnika koji su gledali njegovu umjetničku akciju tražio da mu bananom penetriraju u usta.

3. Milo Moire, umjetnica koja slika jajima što ih ispušta iz vagine

Kako točno izgleda peformans naziva 'The Plop Egg Painting', švicarska umjetnica Milo Moire pokazala je ovoga rujna u Rijeci, a ideju da jaja ispunjena crvenom, sivom i crnom izbacuje iz vagine na platna te tako stvara slike prvi put predstavila je 2014. Moirei je, inače, jedan od uzora Tomislav Gotovac, a nedavni performans u Rijeci bio je uvod u otvaranje novog prostora MMSU-a. Taj put je 'slikala' po portretima Putina i Erdoğana.

  • +14
Performerica Milo Moire gola predvodila okupljenu publiku do nove zgrade MMSU-a Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

4. Casey Jenkins, umjetnica koja šalove plete vaginom

Mnogo reakcija izazvala je umjetnica iz Melbournea Casey Jenkins 2013., kad je svijetu predstavila metodu vaginalnog pletenja. Ukratko, u vaginu bi svaki dan stavila klupko fine vune i u ugodnoj sjedećoj pozi bi plela, uključujući onda kad ima mjesečnicu. Nimalo ne boli, kako je pojasnila, osim što u vrijeme menstruacije pletenje ide teže jer se vuna smoči zbog krvi.