Z. HANDŽAR? NAIN!!!

Performans pulskog umjetnika protiv ministra Hasanbegovića

09.04.2016 u 19:00

  • +4

Antifašistički performans Pina Ivančića

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Bionic
Reading

Pulski umjetnik Josip Pino Ivančić svojim se antifašističkim performansom na pulskoj tržnici, izvedenim u subotu, pridružio umjetnicima koji ne prihvaćaju Zlatka Hasanbegovića na mjestu ministra kulture

Umjetnik se u performansu usprotivio procesu povijesnog revizionizma, tj. procesu relativizacije i revitalizacije ustaštva, rastežući po zidu zvijezdu petokraku uz glazbenu pratnju antifašističkih pjesama i udarce bubnja.

Pino Ivančić performansom se bavi još od ranih 70-ih kada je propitivao socijalističke vrijednosne sustave. U početku poznat alternativnim kulturnjacima, svoje je umjetničko djelovanje kasnije proširio na glazbu, film i likovno stvaralaštvo, a od 90-ih šira ga javnost upoznaje kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera.

Iako je subotnji performans Ivančić posvetio svojoj teti Vinki i noni Nildi iz sela Borbići na Labinštini, spaljenog u Rommelovoj ofenzivi koncem 1943. godine, iz naziva performansa 'ANTI/F/H/A' i podnaslova ('Z. Handžar? Nain!!!') jasno je da aludira na aktualnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

RTL Autor: RTL

Za nedjelju, 10. travnja, najavljen je drugi performans Brune Isakovića 'O lijepa, o draga, o slatka slobodo', u kojemu će taj istaknuti plesač i koreograf, inspiriran novom vladom i ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem, u foajeu zagrebačkog MSU-a izvesti performans podvrgavanja drevnoj kineskoj metodi mučenja kojoj je cilj izluđivanje žrtve.