VEČER KREATIVE

PechaKucha napunila prvi peron zagrebačkog kolodvora

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.09.2010 16:38
  • Objavljeno 10.09.2010 u 14:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U vremenski ograničenim izlaganjima, 11 prezentera predstavilo se raznolikim kreativnim projektima i izričajima, od lokomotive do poezije, na PechaKucha Night Zagreb Vol.7

Na prvom peronu Glavnog kolodvora Zagreb održala se sedma PechaKucha Night Zagreb. Večer je to vremenski ograničenih izlaganja predstavnika različitih kreativnih praksi, koje se u Zagrebu događaju od siječnja prošle godine, a u svijetu od 2003. Pred do posljednjeg mjesta ispunjenim gledalištem, u jedinstvenoj atmosferi ove specifične lokacije, izmijenilo se jedanaestero izlagača od kojih je svatko smio pokazati 20 fotografija te je za priču o njoj imao samo 20 sekundi.

Večer je prigodno otvorio već pomalo od javnosti zaboravljen dizajner Zlatko Kapetanović, predstavivši svoj rad iz davne 1982, prvu i jedinu hrvatsku lokomotivu.

Kao svojevrsni kontrast tomu, proces nastanka aktualnog, modernog i hrvatskog izuma, električnog automobila XD-koncept, maštovito je prikazao mladi Igor Jurić, čije je izlaganje izmamilo najviše reakcija publike. Ovaj put vrlo zastupljen produkt dizajn, predstavljali su i članovi ReAktora, udruge za promicanje hrvatskog produkt dizajna. Oni su pokušali ukazati na nov, po njima logičniji dizajnerski pristup za Hrvatsku, koji teži suradnji s manjim obrtnicima, umjesto velikim industrijama.

Od udruga su još nastupili predstavnici Kontraakcije, uz izlaganje o novom promišljanju suvremenih muzeja ne kao institucija, već prostora koji proizlaze iz zajednice i s njome su tješnje povezani. Publika je mogla nešto naučiti i o starim graditeljskim tehnikama poput gradnje suhozida, o kojoj su pričali predstavnici udruge Dragodid, koji organiziraju radionice s arhitektima i etnolozima.

Suvremene arhitektonske ideje su pak pokazali Kata Marunica i Nenad Ravnić iz NFO arhitekture govoreći o svome pobjedničkom radu na istraživačkom natječaju za viziju uređenja zagrebačkog Paromlina. Predstavljen je i ŠKVER, projekt koji kroz umjetničke intervencije nastoji oživjeti prostor lošinjskog brodogradilišta. Redatelj Nebojša Slijepčević upoznao je publiku s protagonistima dokumentarne serije Direkt koja se u produkciji Fade Ina već deset godina prikazuje na Hrvatskoj televiziji.

Jedan od najradikalnijih plesno-izvedbenih kolektiva u Hrvatskoj, skupina OOUR, u svom je stilu pokušala pojasniti način rada, čitajući ranije objavljeni intervju na tu temu. Završni je performans izveo Siniša Labrović, pokušavši uz svaku od projiciranih slika, pročitati po jedan isječak iz knjiga hrvatskih književnica, na kraju uspjevši u cijelosti pročitati samo jedan – vic.

PechaKucha Night Zagreb prema licenci organiziraju Rasadnik Bruketa&Žinić, 3LHD, Komakino i Lana Cavar od siječnja 2009, svake godine s po četiri događanja. Od 2010. projekt sufinancira i Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba. U svijetu, PechaKucha večeri postoje od 2003. kada su ih u Japanu osmislili Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) i od tada se projekt proširio u 350 gradova širom svijeta, a broj je u stalnome porastu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi