IZBOR MAGAZINA TIME OUT

Ovo je deset najboljih art portala u svijetu

25.07.2016 u 07:17

Bionic
Reading

Donosimo deset najboljih portala za kulturu i suvremenu umjetnost po izboru njujorškog vodiča Time Out, čiji su pregledi zbivanja u metropolama svijeta relevantni i uvijek dobrodošli savjeti posjetiteljima tih gradova, pa nema razloga sumnjati u to da će i ova preporuka dobro doći za informiranje i zabavu

Svi oni koji nemaju vremena ni mogućnosti posjetiti neke od najpoznatijih svjetskih galerija, pogledati neku izložbu u New Yorku ili Berlinu ili doznati tko je nova zvijezda u likovnoj umjetnosti - mogu sve to pronaći na jednom mjestu. Oni koji stvaraju suvremenu umjetnost te oni koji je prodaju i kupuju ne propuštaju svakodnevno provjeriti što se događa na ovim portalima.

Na prvom mjestu Time Outove preporuke zasjeo je Artnet. Nastao je 1995. i prvi je kulturni portal koji u nastanku nije bio povezan ni s jednim printanim izdanjem. U fokusu Artneta su aukcije umjetnina te je prvi započeo s objavljivanjem takvog sadržaja na internetu. Prati pritom apsolutno sve što se događa u likovnoj umjetnosti, donosi portrete i rad mladih suvremenih likovnjaka; nađe se na njemu i pokoji trač, a posljednji hit članak bio je onaj o igricama Pokeomn Go u MoMA-i, slavnom njujorškom muzeju suvremene umjetnosti.


1. Artnet
news.artnet.com

Na drugom je mjestu Artnews, portal jednog od najstarijih kulturnih časopisa nastalog 1902. godine, za koji su nekad pisali osnivač MoMA-e Alfred Barr, Aldous Huxley, Jean-Paul Sartre i William Carlos Williams. Časopis još izlazi u printu, no većinu sadržaja objavljuje na webu.


2. ARTnews

artnews.com


Broncu je po izboru njujorškog Time Outa osvojio Artfag City, portal koji je osnovao kanadski likovni kritičar Paddy Johnson. Artfag se usudio u svojim suptilnim kritikama napisati ono što drugi nisu, što mu je i donijelo popularnost na kulturnoj sceni.

3. Artfag City

artfcity.com

Četvrti po redu je portal Art Forum, portal časopisa za koji u šali znaju reći da svojom debljinom i količinom oglasa može komparirati samo američkom Vogueu. Počeo je izlaziti davnih šezdesetih s člancima o umjetnosti koji su govorili o njoj koliko i tadašnja odjevna kombinacija kćeri Anne Wintour o modi.



4. ArtForum

artforum.com


Kad su u pitanju stilovi, trendovi, ideje, povijest umjetnosti i poslovanje na umjetničkoj sceni, nitko taj dio bolje ne pokriva od portala The Art Newspaper. Osnovan1990., portal nazivaju Wall Street Journalom umjetničke scene. Ima svoja printana izdanja u mnogim zemljama, Kini, Italiji, Grčkoj, Francuskoj, Rusiji i Velikoj Britaniji, a pokriva i priče iz međunarodnog prava, porezne i gospodarske politike vezane uz kulturu.




5. The Art Newspaper

theartnewspaper.com

Art Report
noviji je portalkoji se reklamira kao 'izvor informacija nove generacije', a u fokusu mu je konceptualna i apstraktna umjetnost. Zanimljiv, inovativan i originalan, donosi zanimljiv pogled na suvremenu umjetničku scenu.




6. Art Report

artreport.com


Sedmi je Hyperallergic, čiji je moto 'osjetljivi na umjetnost i sve njene tegobe',a predstavlja se kao portal s razigranim, ozbiljnim, ali i radikalnim pogledom na modernu umjetnost i kulturu. Osnovali su ga likovni kritičar Hrag Vartanian i izdavač Veken Gueyikian. Mnogi tekstovi izlaze mu iz sfere umjetnosti i ulaze u svojevrsnu političku analizu kulturne scene.



7. Hyperallergic

hyperallergic.com

Među deset najboljih je i Blouin Artinfo, nazvan po svom osnivaču, Kanađaninu Louisu Blouineu. U njegovom fokusu su najbolje svjetske galerije, suvremeni slikari i aukcije umjetnina. Svojevrstan je kulturni vodič, ali nađu se i tu zanimljivi portreti mladih likovnih talenata, putopisi te lifestyle članci.




8. Blouin Artinfo

blouinartinfo.com


Prije 13 godina Architect's Newspaper osnovali su Bill Menking i Diana Darling. Kao što mu i samo ime govori, portal donosi novosti s polja arhitekture i vodeći je medijski glas te scene.







9. The Architect's Newspaper

archpaper.com

Two Coats of Paint (u prijevodu dva sloja boje) osmislila je njujorška blogerica i slikarica Sharon Butler, a usredotočila se na likovnu umjetničku scenu. S obzirom na preporod koji se trenutno događa u slikarstvu, ovaj portal je itekako zanimljiv zbog svog sadržaja, a donosi i komentare suvremenih likovnih djela samih čitatelja.