FILHARMONIJA NA LABI

Otvoreno arhitektonsko čudo u Hamburgu

  • Autor: Hina/V.I.
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 09:50
  • Objavljeno 11.01.2017 u 22:28
  • +6
  • +3

Otvorena Filharmonija na Labi

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Fabian Bimmer

U srijedu navečer je u Hamburgu nakon višegodišnje gradnje i skandala oko troškova uz nazočnost kancelarke Angele Merkel i predsjednika Njemačke Joachima Gaucka otvarila arhitektonski jedinstvena Filharmonija na Labi (Elbphilharmonie)

'Toliko smo oduševljeni akustikom u ovoj dvorani da smo uvjereni da se radi o najboljoj koncetnoj dvorani na svijetu', rekao je uoči otvorenja Glavni glazbeni direktor Hamburga dirigent Kent Nagano.

Filhamonija na Labi se gradila preko deset godina i njezina gradnja je bila popraćena brojnim skandalima oko financiranja. Prvobitni troškovi gradnje zdanja švicarskog arhitektonskog ureda Herzog&Meuron trebali su iznositi 77 milijuna eura. Na kraju se cijena više nego udeseterostručila tako da su se konačni troškovi popeli na 789 milijuna eura.

Stručnjaci visoku cijenu povezuju s činjenicama da se pri gradnji posezalo za individualnim rješenjima a ne industrijski proizvedenim dijelovima, pri čemu je jedinstvenu akustiku dvorane trebalo zaštititi od buke prometne luke u kojoj se nalazi što se pokazalo kao vrlo kompliciranim naumom. U kompleksu zgrade, koja je izgrađena na temeljima stare žitnice i čiji gornji dio podsjeća na jedra jedrenjaka, nalazi se i hotel i kompleks luksuznih stanova u koje također ne smiju dopirati zvukovi iz koncertne dvorana.

Čitava zgrada se uklapa u ambijent nove lučke promenade koju je projektirala prošle godine preminula slavna arhitektica Zaha Hadid

Gradonačelnik-premijer Hamburga, koji uživa status grada-savezne pokrajine, Olaf Scholz, objasnio je kako su bivše gradske vlasti odgovorne za nezadovoljstvo građana vezano uz drastični porast troškova gradnje.

'Procjena troškova je od samog početka bila nerealistična', rekao je Scholz.

Hamburg se otvorenjem Filharmonije na Labi nada novim impulsima za turizam. Ugledni dnevnik New York Times svrstao je Hamburg, kao jedini njemački grad, na listu gradova koje treba ove godine posjetiti a kao jedan od razloga je navedena i nova zgrada filharmonije.

Od svjetskog ugleda nove koncernte dvorane nove impulse očekuju i njemačke udruge klasičnih glazbenika.

'Filharmonija na Labi će svojom arhitekturom i ponudom privući i one građane koji dosad nisu imali mnogo kontakata s klasičnom glazbom', rekao je Gerald Mertens, direktor Njemačke udruge orkestralnih glazbenika.

O zanimanju građana za novu filharmoniju svjedoči i podatak da su ulaznice za sve koncerte u ovoj sezoni rasprodane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi