slavni autor

Yuval Noah Harari kritizirao ljevičarsku 'ravnodušnost' prema zločinima Hamasa

25.10.2023 u 12:07

Bionic
Reading

Autor bestselera 'Sapiens' je među 90 užasnutih potpisnika izjave o 'ekstremnoj moralnoj neosjetljivosti' nekih zapadnjačkih progresivaca

Izraelski povjesničar Yuval Noah Harari je podržao skupinu znanstvenika i mirovnih aktivista u svojoj domovini koji su napali 'ravnodušnost' nekih američkih i europskih progresivaca prema zločinima Hamas. Skupina ih je optužila za 'ekstremnu moralnu neosjetljivost" i izdaju ljevičarske politike, javlja The Guardian.

Autor bestselera poput 'Sapiens' i 'Homo Deus' pridružio se skupini od 90 potpisnika izjave koja izražava užasnutost 'elementima globalne ljevice, dosadašnjim političkim partnerima' koji su povodom Hamasova napada na Izrael 'opravdali njihove postupke'.

Četrdesetsedmogodišnjak koji je nedavno postao značajan protivnik politike Benjamina Netanyahua, izjavio je za The Guardian da je odlučio reagirati nakon razgovora s mirovnim aktivistima u svojoj zemlji, koji su se osjetili izdanima od strane navodnih saveznika u borbi protiv desničarskog režima u Izraelu budući da znanstvenici, umjetnici i intelektualci nisu osudili Hamas u svojim pismima.

Hararijevi ujak i ujna preživjeli su Hamasov napad na jedan od kibuca sakrivši se dok su napadači ubijali njihove susjede.

Govoreći o reakciji dijela američke i europske ljevice, Harari je rekao da je šokiran što pojedinici nisu osudili Hamas i da su za sve okrivili Izrael, što je jasan znak nedostatke solidarnosti.

Potpisnici pisma među kojima je i slavni izraelski pisac David Grossman izjavili su kako nisu nikada mogli zamisliti da će pojedinici na ljevici, borci za jednakost, slobodu, pravdu i dobrobit svih, pokazati takvu moralnu neosjetljivost i političku neopreznost.

Zaključak pisma kaže da nema kontradikcija između čvrste opozicije izraelskoj okupaciji Palestine i osude brutalnog nasilja prema nevinim civilima, kao i da svaki pravi ljevičar mora istodobno zastupati obje pozicije.

Više pročitajte na The Guardianu.