U ČAST OLIMPIJSKIH

Otvorena izložba sportskog opusa Vaska Lipovca

27.07.2012 u 13:12

Bionic
Reading

U Splitu je otvorena izložba u ateljeu Vaska Lipovca s radovima na temu sporta. Obitelj Lipovac koja skrbi o ostavštini velikog umjetnika odlučila se obilježiti početak Olimpijskih igara organiziranjem Dana otvorenog ateljea

Izložba će potrajati do 20. rujna i u postavu su isključivo djela sportske tematike. Vasko Lipovac značajan dio svog opusa u razdoblju duljem od pet desetljeća u velikoj je mjeri posvetio sportu. Podsjetimo da je ostavština velikog umjetnika smještena na nekoliko neadekvatnih lokacija i obitelj pokušava osigurati kvalitetnu prezentaciju.

Dio tog truda se mogao vidjeti i na ovoj iznimno zanimljivoj izložbi. Predviđeno je da se još 20. kolovoza predstavi antologijska skupna skulptura 'Biciklisti', a 20. rujna će biti promocija likovne monografije 'Vasko Lipovac - Sport'. Uz članove obitelji izložbu je predstavio Zlatko Gall te dogradonačelnica Splita Anđelka Visković.

Na izložbi je predstavljen iznimno bogat opus skulptura i slika na kojima su zastupljeni gotovo svi olimpijski sportovi. Nevelikim ateljeom paradiraju veslači, dizači utega, mačevaoci, gimnastičari, skakači s motkom, biciklisti, vaterpolisti, bacači koplja, atletičari, nogometaši i skakači u vodu. Osobito je impresivan Lipovčev kiparski opus koji sadržajem, oblicima i koloritom predstavlja jedinstven hibrid suvremenog kiparstva na tragu Brancusija i slikarstva američkog pop-arta.

Zapravo, sadržaj sportskog opusa u velikoj mjeri predstavlja odmak i donosi potpuno novi odnos prema sportu, koji je postao tema određenog broja suvremenih likovnih umjetnika. Otvaranje ovakve izložbe uz izuzetan odaziv splitske likovne publike predstavlja zanimljivu najavu Olimpijade u Londonu i ponovo su pusta Londra i Split u korelaciji, zahvaljujući Vasku Lipovcu.

Uz njegov erotski te sakralni, sportski opus predstavlja nostalgičan dijalog s nekim prošlim vremenima. Sportaši u likovnoj imaginaciji Vaska Lipovca predstavljaju neko drugo vrijeme u sportu, vrijeme amaterizma koje u sebi uvijek nosi dobro poznatu osnovnu poruku olimpijskih igara 'važno je sudjelovati'. Punašni brkati atletičari i razigrani sportaši ni u jednom trenutku ne podsjećaju na suvremene sportske gladijatore koje ćemo ovih dana gledati u Londonu. U nevelikom ateljeu velikog umjetnika dogodio se ugođaj sporta, kakav je nekad bio, nasmijan, vedar i opušten.