BERLINALE

Otvoren 68. Međunarodni filmski festival u Berlinu

15.02.2018 u 21:39

Bionic
Reading

68. Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoren je u četvrtak uvečer svečanom projekcijom filma „Isle of the Dogs“ američkog redatelja Wesa Andersona a svečanost otvaranja je protekla u znaku ravnopravnosti spolova i kampanje protiv spolnog zlostavljanja #metoo

'Ovime službeno otvaramo 68. Berlinale', rekli su zajednički članovi žirija natjecateljskog programa na čelu s njemačkim redateljem Tomom Tykwerom i direktorom Berlinalea Dieterom Kosslickom.

Prije toga su gradonačelnik Berlina Michael Mueller i njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters upozorili na borbu za ravnopravnost spolova u sjeni hollywoodskih skandala oko zloupotrebe moći od strane muškaraca u filmskoj industriji.

'Mi prostiremo crveni tepih i za #metoo: za žene koje su se opirale zloupotrebi moći iza kulisa i za muškarce koji su dovoljno veliki muškarci da se zauzmu za ravnopravnost spolova', rekla je Gruetters na ceremoniji otvaranja u Berlinale palači u Berlinu.

Na svečanosti otvorenja su se našli mnogobrojni njemačke i međunarodne filmske zvijezde među kojima ekipa Andersonovog filma 'Isle of the Dogs' među kojima su Greta Garwig, Bill Murray, Brian Craniston i Jeff Goldblum.

I ove godine će, s 385 filmova i gotovo tisuću projekcija, Berlinale potvrditi svoj imidž festivala za široku publiku. U glavnom, natjecateljskom programu ove godine će biti prikazano 24 filma, od kojih 19 konkurira za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda.

Hrvatska kinematografija je na Berlinaleu prisutna kroz češki dokumentarni film 'U slučaju rata', u kojem se zagrebačka producentska kuća Hulahop pojavljuje u ulozi koproducenta, i koji je djelomice financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Film će biti prikazan u programu Panorama.

Festivalske nagrade dodjeljuju se 24. veljače a festival završava dan kasnije projekcijama za široku publiku.