Zagreb, Split, Rijeka...

Otvoren 14. Festival znanosti na temu 'Znanost i umjetnost'

19.04.2016 u 12:32

Bionic
Reading

Četrnaesti Festival znanosti održava se od 18. do 23. travnja u osamnaest gradova širom Hrvatske na temu Znanost i umjetnost, s obzirom na to da se ove godine obilježava 160. obljetnica rođenja Nikole Tesle, 100 godina teorije relativnosti Alberta Einsteina te 400. obljetnica smrti Williama Shakespearea

Središte događanja u Zagrebu je Tehnički muzej Nikola Tesla, u kojem će tijekom pet dana 238 sudionika održati 46 predavanja, 38 prezentacija, 103 radionice, sedam izložbi, projekcije filmova i druge programe.

Osim glavne teme Znanost i umjetnost, sadržaje će povezivati 160. obljetnica rođenja Nikole Tesle te sto godina opće teorije relativnosti Alberta Einsteina. Niz programa obrađivat će aktualna događanja na području znanosti, najavljuju organizatori.

Već je otvorena izložba 'Nove tendencije' Jasne Jakšić, ostvarena u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti, kojom će se predstaviti umjetnički pokret pokrenut u Hrvatskoj šezdesetih godina, a koji je uspješno spajao znanstvena istraživanja i teoriju s umjetničkom praksom.

Izložbom knjiga iz knjižnice Tehničkog muzeja obilježava se 160. obljetnica rođenja Nikole Tesle, a multimedijalni projekt Panmonizam Zorana Šćekića ukazat će na izravnu vezu znanosti i umjetnosti.

Tehnički muzej bit će otvoren za sve zainteresirane posjetitelje od ponedjeljka 18. do subote 23. travnja u vremenu od 10 do 20 sati, a svi sadržaji su besplatni. Na programu je 40-ak predavanja i sedam filmskih projekcija. Među brojnim radionicama prvoga festivalskog dana bile su i one o genetici za učenike prvih razreda srednje škole te radionica o umjetnosti. Tijekom festivalskih dana učenici će moći puno toga doznati, primjerice o robotici, radioaktivnom otpadu, mikroorganizmima i promatranju Sunca teleskopom.

Festival znanosti u Splitu na 34 lokacije

U Splitu će se na 34 lokacije održati više do 150 aktivnosti, odnosno javnih tribina, predavanja, pokusa, izložbi kojima se popularizira znanost, a u tim događanjima sudjelovat će više od 700 volontera, pretežito učenika splitskih osnovnih i srednjih škola.

Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović istaknuo je kako je to sveučilište spremno otvoriti svoje laboratorije za učenike osnovnih i srednjih škola koje zanima znanost. Učenici u našim laboratorijima mogu razvijati svoje radove, a mi ćemo im na taj način pomoći u njihovim znanstvenim karijerama, poručio je Anđelinović.

Direktor Umjetničke galerije u Splitu Branko Franceschi istaknuo je kako je umjetnost puno bliža znanosti nego što se to smatra, a savjetnik splitskog gradonačelnika za kulturu Igor Baković naglasio je kako su umjetnost i znanost najveće vrijednosti društva. Pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Tomislav Đonlić rekao je kako je ovaj festival, koji je postao tradicionalan, iznimno vrijedan doprinos popularizaciji znanosti. Predsjednica Organizacijskog odbora Festivala Livia Puljak istaknula je kako je na ovogodišnjem festivalu angažirana i splitska Akademija umjetnosti, s obzirom na to da je tema festivala Znanost i umjetnost.

Posebnu pozornost nakon otvaranja festivala u Umjetničkoj galeriji privukli su aparati splitskoga Kineziološkog fakulteta, na kojima su učenici demonstrirali mjerenje ravnoteže tijela i statusa stopala te mjerenje snage udaraca nogom i rukom u boksačku vreću, kao i veslanje na ergometru. Također su učenici demonstrirali mjerenje plućne funkcije aparatom za tu namjenu.

Bogat program i u Rijeci

Predsjednica organizacijskog odbora Festivala znanosti u Rijeci Vedrana Mikulić Crnković istaknula je prigodom otvaranja u Gradskoj vijećnici da je ove godine organizirano 150 događanja na 19 lokacija, u kojima će sudjelovati 54 institucije, udruge, škole i dječji vrtići te je izrazila zadovoljstvo povećanjem obima programa svake godine.

Festival znanosti, kako je istaknula, ne traje samo jedan tjedan jer dječji vrtići i škole već mjesec dana izrađuju svoje radove u sklopu projekta povezivanja znanosti i umjetnosti.

Festival je službeno otvorio zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović, a obratili su i prorektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.

Festival znanosti održava se i u Brodu na Kupi, a program obuhvaća niz predavanja i radionica s ciljem populariziranja znanosti pa će se, s obzirom na ovogodišnju temu Znanost i umjetnost, govoriti o djelu Williama Shakespearea, značenju Leonarda da Vincija, nebeskim tijelima poput Plutona, saznanjima o ljudskom tijelu, simbolici boja, fraktalima i brojnim drugim temama; predstavit će se mogućnosti superračunala Bura, a sveučilišni odjeli za fiziku, matematiku, biotehnologiju i informatiku, kao i fakulteti, sastavnice riječkoga Sveučilišta, otvorit će svoja vrata svim zainteresiranima i predstaviti svoje djelovanje.

Varaždinski FOI priredio izložbu dječjih radova

Prvoga dana Festivala znanosti na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike okupilo se pedesetak mališana Dječjeg vrtića Varaždin, koji su sa svojim odgajateljicama priredili izložbu dječjih radova vezanih uz električnu energiju i znanstvenika Nikolu Teslu te potom sudjelovali u nizu radionica.

U sklopu Festivala znanosti na FOI-ju će se cijeli tjedan provoditi čitav niz aktivnosti i događanja, poput radionice o Nikoli Tesli, izložbe dječjih radova, izrade kompleksnog projekta - robotske ruke na daljinsko upravljanje, 3D simulacije kretanja dronova u prostoru, utrke dronovima među balonima od helija, izlaganje o meteorološkoj sondi vlastite izrade na terminalnu visinu od minimalno 20.000 metara, kao i druge popratne aktivnosti.

Događanja kroz tjedan Festivala znanosti namijenjena su predškolskom uzrastu djece, osnovnoškolcima, srednjoškolcima, studentima, ali i svima zainteresiranima.