DVORSKA ZABAVA

Otvoren 13. Tabor film festival

01.05.2015 u 21:09

Bionic
Reading

U dvorcu Veliki Tabor u Desiniću održava se 13. Tabor film festival na kojem će posjetitelji imati priliku vidjeti filmove iz više od 20 zemalja

Međunarodni festival kratkometražnog filma - 13. Tabor film festival, na kojemu će ove godine biti prikazani filmovi iz više od dvadeset zemalja, počeo je u četvrtak navečer u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću.

Novost ovogodišnjeg izdanja Festivala je pomicanje termina s ljeta na kraj travnja. Prvi čovjek Festivala Nenad Borovčak zadovoljan je ponudom i pristiglim filmovima jer je unatoč nešto kraćem trajanju prijava, od samo mjesec i pol dana, pristiglo oko 2.000 filmova, a od tog broja izabrano je 40-ak filmova u stranoj te 20-ak u domaćoj konkurenciji.

Filmovi u međunarodnoj konkurenciji prikazivat će se u pet programa Festivala, a oni u domaćoj kroz tri programa. Borovčak je u izjavi za Hinu najavio svjetsku premijeru dokumentarnog filma 'Hotelska soba' te niz međunarodnih i hrvatskih premijera.

Osim promjene termina održavanja Festivala, ovogodišnje izdanje nešto je kraćeg trajanja zbog zauzetosti i konstantnih aktivnosti u dvorcu Veliki Tabor - pojasnio je Borovčak.


Posljednjeg dana Festivala, u subotu, slijedi i dodjela nagrada najboljim filmovima, o čemu će odluku donijeti žiri u sastavu Igor Prassel, Manuel Abramović i Sari Volanen za filmove u stranoj konkurenciji te Lana Kosovac, Ana Castro i Sarah Skoric za dokumentarne filmove u domaćoj konkurenciji.

Autor najboljeg filma u međunarodnoj konkurenciji će uz trofej Veronikina lubanja, nazvan po lokalnoj legendi, dobiti i novčanu nagradu od 500 eura. Pobjednički film u domaćoj konkurenciji bit će nagrađen sa 250 eura. Dodjeljuje se i nagrada publike, a najbolji film gledatelji biraju u programu Noć Filma.

U popratnom filmskom programu mogu se pogledati najbolji filmovi po izboru Europske filmske akademije, kao i recentna filmska izdanja portugalske kinematografije.

Zabavni program nakon večerašnjeg otvaranja je 'Sound&Vision', fuzija filmske slike i glazbe uživo, za koju će se pobrinuti Aljoša Mutić, Zoran Kelava, Nikola Santro, JR August, NT Vawe i Krešo Oremuš. Kelava će biti i ovogodišnji voditelj 'Noći filma'. Prva koncertna večer rezervirana je za vinkovačke Punčke, a u tri dana festivala nastupit će i Jam Ritual, Mahatma i Breakdown.

Pokrovitelji Tabor film festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Krapinsko-zagorska županija, Mljekara Veronika i Croatia Airlines.