IZLOŽBA 'INDIJANCI'

Otkriveni portreti domaćih grafitera

28.10.2010 u 10:11

Bionic
Reading

Izložba radova uličnog umjetnika Marka Prpića pod nazivom 'Indijanci' koju je posvetio svojim kolegama grafiterima otvorena je u izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu

I domaći grafiteri djeluju pod pseudonimima sličnima indijanskim imenima kao što su Leteća Tvrđava Aorta Mjesečar Zec Oko Puma 34 i Glava Konja.

Marko Prpić poznat i kao ZETS na zagrebačkoj graferskoj sceni prisutan je već gotovo dva desetljeća. Na njoj se odavno istaknuo svojom vještinom i karakterističnom stilskom morfologijom koju odlikuje začudno isprepletanje fantastičnih, nadrealnih likova.

Trenutni mu je interes predstavljanje generacijski srodnih autorica i autora koji djeluju na hrvatskoj i međunarodnoj street art/grafiti sceni. Odabrao je njih petnaest s kojima je, uz iznimku jedne, Fefe Talavere iz Brazila, dosad radio zajedničke murale ili je surađivao na neki drugi način. Riječ je o osobnostima koje su ga iz određenih razloga zaintrigirale, pa je tu bliskost odlučio izraziti kroz portrete.

Na portretima ne kreće od fizičke pojave, iako je i ona do neke mjere prisutna na slikama, već sažima najvažnije stilske momente i njihove radove. Prpić i sam potvrđuje da kad se sjeti nekog od kolega prvo što vizualizira jest njihov rad.

Portreti su hommage pojedinim umjetnicima, no svjedoče i o načinu na koji usvajamo neko djelo.

Izložba će biti otvorena do 2. studenoga 2010.