GOLA ISTINA

Otkazan Kiklop za hit godine zbog Nives Celzijus

10.12.2008 u 14:07

Bionic
Reading

Kako se bliži kraj sajma knjiga u Puli i dan odluke o nagradi Kiklop, kontroverze oko Nives Celzijus konačno su dobile svoj epilog. Upravni odbor odlučio se na najjednostavnije rješenje – otkazao je nagradu za hit godine

Knjižna nagrada "Kiklop" u kategoriji "hita godine", koja se dodjeljuje autoru i nakladniku iz Hrvatske na temelju podataka o prodaji i čitanosti knjiga, zbog manjkavosti metodologije prikupljanja tih podataka ne će biti dodijeljena na sutrašnjoj dodjeli nagrada koja se održava u sklopu Sajma knjige u Istri, izvijestila je direktorica Sajma Magdalena Vodopija na izvanrednoj konferenciji za novinare u Puli.

Ove je godine, po rezultatima ispitivanja tržišta i javnog mnijenja Nezavisne agencije PULS o čitanosti i prodaji knjiga, nagradu za hit godine trebala dobiti Nives Celzijus za knjigu "Gola istina", no zbog neslaganja s metodologijom ispitivanja, Udruga "San(j)am knjige u Istri", organizator Sajma, odlučila je da ne će dodijeliti nagradu.
Ta se metodologija "ne poklapa s načelima ni Sajma, ni 'Kiklopa'", rekla je Vodopija, dodavši da su pritisak izvršili knjižari i izdavači, koji su upozorili da neke knjige u izbornoj godini nisu uopće bile u knjižnicama i knjižarama te kako u istraživanju nisu bile uključene knjižnice.

"Upravo smo zato odlučili ne dodijeliti nagradu. Želimo provesti još jedno istraživanje u miru, kako bi se skinula svaka sumnja s te kategorije", istaknula je direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija.

Na novinarski upit jesu li s obzirom na dosadašnju metodologiju PULS-a upitni i dosadašnji "Kiklopi" za tu kategoriju, direktorica Vodopija je kazala: "Na žalost, da."
Vodopija je dodala da je cijelu "lavinu" zbog dodjele "Kiklopa" u kategoriji "hit godine" pokrenula jučerašnja ostavka člana Upravnog odbora Nagrade Krešimira Nemeca. On je ostavku obrazložio nezadovoljstvom zbog netransparentnih i nejasnih kriterija te neravnopravna medijskog odnosa prema knjigama.
Reagirajući na odluku o nedodjeljivanju nagrade, Nives Celzijus i izdavač knjige "Gola istina" Premier media Zagreb priopćili su da su "zgroženi i razočarani pokušajem manipulacije određenih pojedinaca i članova Upravnog odbora nagrade 'Kiklop' koji raznim obmanama i neisitnama pokušavaju spriječiti da tu nagradu za hit godine, najprodavaniju i najčitaniju knjigu, dobije suverena ovogodišnja pobjednica u toj kategoriji Nives Celzijus". To pokušavaju, kako ističu, po pravilima Upravnog odbora koji ih je postavio i objavio u svom statutu. Napominju i kako su proteklih godina rezultati PULS-a bili prihvaćani i bez prijepora bili proglašavani pobjednici u kategoriji "hit godine".