URUŠEN VELIK DIO KROVIŠTA

Oštećen i zagrebački Muzej za umjetnost i obrt: Stradala zgrada i građa koju muzej čuva

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 24.03.2020 11:32
  • Objavljeno 23.03.2020 u 11:32
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Muzej za umjetnost i obrt

Muzej za umjetnost i obrt (MUO), smješten u historicističku palaču izgrađenu 1888., pretrpio je velika oštećenja u potresu, ne samo na zgradi, već i na građi koju čuva

Urušen je velik dio krovišta te su oštećeni predmeti u dijelu stalnog postava na drugom i trećem katu tog najvećeg i najstarijeg muzeja lijepih i primjenjenih umjetnosti u Hrvatskoj.

Stradale su i restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu,

'Izuzetno smo pogođeni razmjerima potresa koji se dogodio, stanovništvu Grada Zagreba i cjelokupnoj kulturnoj baštini i kulturno-povijesnim građevinama koje su stradale ukljućujući i zgradu našega Muzeja i predmete koji se u njemu čuvaju", izjavio je ravnatelj Miroslav Gašparović prigodom obilaska zgrade i unutrašnjosti MUO.

  • +12
  • +9

Oštećenja u Muzeju za umjetnost i obrt

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Muzej za umjetnost i obrt

'Nadamo se i vjerujemo da ćemo uz pomoć Grada, Ministarstva kulture, UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija uspjeti iznaći sredstva za sanaciju nastale štete te jednako tako i za rekonstrukciju najoštećenijih dijelova građevine kako bi se ona adekvatno osigurala za budućnost', istaknuo je.

MUO u svom fundusu čuva se više od 100 tisuća predmeta lijepih i primjenjenih umjetnosti od 13. stoljeća do danas koji imaju neprocjenjivu vrijednost, ističu iz tog muzeja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!