NAGRADNJAČA

Orkestar mladih 'Gustav Mahler' u Lisinskom

22.03.2013 u 08:09

Bionic
Reading

Ove subote, 23. ožujka u KD Vatroslava Lisinskog nastupit će Orkestar mladih 'Gustav Mahler', a mi smo za svoje čitatelje pripremili 2x2 ulaznice!

Gustav Mahler Jugendorchester (Orkestar mladih Gustav Mahler) utemeljen je u Beču u sezoni 1986./1987, na poticaj Claudija Abbada, sadašnjeg glazbenog direktora. Razvio se u jedan od vodećih svjetskih orkestara mladih, pa je 2007. godine zaslužio i nagradu Europske kulturne zaklade. Ideja Claudija Abbada bila je poticanje djelovanja mladih glazbenika i poticanje zajedničkog muziciranja mladih iz Austrije i tada socijalističkih republika Čehoslovačke i Mađarske. Orkestar mladih Gustav Mahler postao je tako prvi međunarodni orkestar koji je održavao otvorene audicije u zemljama bivšeg istočnog bloka. Godine 1992. Orkestar je postao otvoren za glazbenike do navršene dvadeset šeste godine, iz cijele Europe. Budući da obuhvaća cijelu Europu, Orkestar djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. Članove bira žiri koji odobrava Claudio Abbado, na audicijama na koje se svake godine, u više od dvadeset pet europskih gradova, prijavi oko dvije tisuće kandidata. Članovi žirija, ugledni glazbenici, odgovorni su i za izradu repertoara tijekom priprema orkestra za koncerte.

Repertoar Orkestra mladih Gustav Mahler obuhvaća djela od klasike do suvremene glazbe, fokusirajući se na velika simfonijska ostvarenja romantizma i kasnog romantizma. Visoka umjetnička razina izvedbe i međunarodni uspjeh potaknuli su mnoge vodeće dirigente današnjice na suradnju s orkestrom. Uz Claudija Abbada, Orkestrom su dirigirali: David Afkham, Herbert Blomstedt, Pierre Boulez, Myung-Whun Chung, sir Colin Davis, Peter Eötvös, Iván Fischer, Daniele Gatti, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Philippe Jordan, Ingo Metzmacher, Kent Nagano, Václav Neumann, Jonathan Nott, Seiji Ozawa, sir Antonio Pappano i Franz Welser-Möst. Među solistima koji su nastupali uz Orkestar su Martha Argerich, Juri Bašmet, Lisa Batiashvili, Renaud i Gautier Capuçon, Christian Gerhaher, Matthias Goerne, Susan Graham, Thomas Hampson, Leonidas Kavakos, Evgenij Kissin, Christa Ludwig, Radu Lupu, Yo-Yo Ma, Anne-Sophie Mutter, Anne Sofie von Otter, Maxim Vengerov, Frank Peter Zimmermann i drugi.

Orkestar redovito gostuje u najprestižnijim koncertnim dvoranama i na festivalima: u bečkom Musikvereinu, amsterdamskom Concertgebouwu, tokijskom Suntory Hallu, na Mozarteumu Argentino u Buenos Airesu, u dresdenskoj Semper operi, na Salzburškim svečanim igrama i Salzburškom uskrsnom festivalu, Međunarodnom festivalu u Edinburghu, BBC Promsu te na festivalu u Luzernu. Brojni bivši članovi Orkestra postali su članovi vodećih europskih orkestara, neki od njih i na vodećim pozicijama. Odnedavno, uspostavljena je intenzivna suradnja sa Saskom državnom kapelom iz Dresdena, što uključuje koncerte i projekte s članovima obaju ansambala. Prvi takav zajednički projekt ostvaren je u Frauenkirche u Dresdenu u studenome prošle godine s dirigentom Vladimirom Jurowskim i solistom na trubi, Håkanom Hardenbergerom. U povodu 25. obljetnice djelovanja, Orkestar mladih Gustav Mahler imenovan je austrijskim ambasadorom UNICEF-a.

Po dvije ulaznice za koncert su osvojili:

Linda Karas
Vojmir Franičević

Ulaznice se podižu na PRESS pultu u KD Vatroslava Lisinskog, na dan koncerta od 18:30 do 19:15h, uz predočenje osobne iskaznice.