SVJETSKA TURNEJA

Operna diva Montserrat Caballe u Umagu

12.07.2011 u 14:31

Bionic
Reading

Svjetska operna diva Montserrat Caballe pjevat će na otvaranju 22. turnira Studena Croatia Open, 23. srpnja u Umagu

Španjolska sopranistica, rođena u Barceloni, pjevala je preko osamdeset opernih uloga, od barokne opere do Verdija, Wagnera, Puccinija i Straussa.

Njezin glas poznat je po čistoći, preciznoj kontroli i kao izuzetno moćan. Caballe je poznata i po humanitarnu radu, UNESCO-va je ambasadorica Dobre volje, a u Barceloni godinama djeluje njezina Zaklada za pomoć napuštenoj djeci.

Široj javnosti najpoznatija je zbog suradnje s Freddiejem Mercuryjem. S frontmenom grupe Queen snimila je duet 'Barcelona' 1992. godine, a pjesma je nakon objave postala himna Ljetne olimpijade u Barceloni.

Hrvatska publika imat će priliku slušati španjolsku divu na svjetskoj turneji, u okviru koje otvara 22. Studena Croatia Open Umag, 23. srpnja u 21 sat.

Montserrat će na koncertu u Umagu pjevati u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra. Crnogorski simfonijski, osnovan u okviru Muzičkog centra Crne Gore, nastupio je na premijernom koncertu u prosincu 2007. pod ravnanjem voditelja-dirigenta Alekseja Šatskog, izvevši glazbu iz prve crnogorske opere 'Balkanska carica'.

U protekle četiri sezone s orkestrom su surađivali istaknuti crnogorski i inozemni umjetnici: Goran Krivokapić, Grigorij Krasko, Vladimir Ovčinikov, Boštjan Lipovšek, Ingomar Rojner, Roman Simović, Štefan Kropfič, Emanuel Sison, Tim Hju i Ronald Colman.

Koncert u Umagu prvi je nastup ovog mladog orkestra u Hrvatskoj. Koncertom će ravnati španjolski dirigent Jose Collado, koji je nastupao na najpoznatijim svjetskim pozornicama uključujući i Metropolitan Operu, Carnegie Hall u New Yorku, Scala u Milanu, Arena u Veroni, Royal Albert Hall i Royal Festival Hall u Londonu.