i dalje polarizira umjetničku scenu

Online panel 'Tko se boji Josepha Beuysa?' povodom 100. obljetnice rođenja jednog od najutjecajnijih i najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća

01.06.2021 u 16:10

Bionic
Reading

Uz stotu obljetnicu rođenja Josepha Beuysa u utorak će se održati online panel 'Tko se boji Josepha Beuysa?', na kojemu će se razgovarati o 'revolucionarnom potencijalu' umjetnikova nasljeđa i predstaviti kako se velika obljetnica obilježava u Njemačkoj

Na panelu sudjeluju Catherine Nichols, umjetnička direktorica projekta beuys2021) i Timo Skrandies s Instituta za povijest umjetnosti Sveučilišta Heinrich Heine Düsseldorf i urednik Priručnika o Josephu Beuysu).

Moderatorica je kustosica i istraživačica Ivana Meštrov, a razgovor će se voditi putem platforme Zoom i prenosi uživo na Facebook stranicama Subversive Festivala i Goethe-instituta Hrvatska, koji su organizirali panel kao posljednji u nizu događanja u sklopu projekta Vizualna konstrukcija političkog: 100 Beuysa.

Joseph Beuys (1921. – 1986.) smatra se jednim od najutjecajnijih i najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća, osobito kada je riječ o socijalnim skulpturama kojima je otvorio put društveno angažiranoj umjetnosti koja počiva na vjeri u potencijal umjetnosti za transformaciju društva.

Kako se podsjeća u najavi, Beuys je bio jedan od prvih umjetnika koji sustavno tematizira ekološka pitanja, a težište njegovih akcija često počiva i na reinterpretaciji pojma demokracije.

Njegov rad često se bavi društvenim traumama i procesom zacjeljivanja koje vidi kao razmjenu između umjetnika i društva u kojem „pokazuje svoje rane“ i poprima pomalo mesijansku ulogu.

"Podjednako obožavan i osporavan Beuys i dalje polarizira umjetničku scenu čemu svjedoči beskonačna konstrukcija i dekonstrukcija njegova lika i djela. 100 godina nakon njegova rođenja i 30 godina nakon njegove smrti tko se boji Josepha Beuysa?", napominje se.