vizionar godine

Oni su zaslužni za plasman naših serija u svijet: Upoznajte Nebojšu Tarabu i Miodraga Silu, vodeće nezavisne producente u Hrvatskoj

21.01.2023 u 18:04

Bionic
Reading

Među finalistima tportalovog projekta Vizionar godine u sektoru kulture je i poznati domaći producentski dvojac Nebojša Taraba & Miodrag Sila, koji stoje iza Drugog plana, vodeće nezavisne produkcijske kuće u regiji, specijalizirane za visokokvalitetne dramske serije

Taraba i Sila hrvatsku su audiovizualnu produkciju dodatno pozicionirali na svjetskoj filmskoj mapi, a njihove serije redovno smo gledali i na najvećim svjetskim streaming servisima poput Netflixa i HBO-a.

No njihovi su počeci - kako to već s počecima biva - ipak bili nešto skromniji.

Produkcijsku kuću Drugi plan osnovali su 2004. nakon karijera u novinarstvu. U početku je bilo mnogo pokušaja i pogrešaka. Prvi projekt bio im je show 'Večeras s Joškom Lokasom' (HRT), koji je ubrzo ukinut, ali je reality show 'Dvornikovi' (RTL) bio gledan, snažno medijski praćen i prilično uspješan – doživio je stoga i drugu sezonu. Njihovu seriju 'Operacija Kajman' (Nova TV) ne pamte mnogi, s obzirom na to da je imala jednu sezonu, a za istu TV kuću producirali su i dokumentarnu seriju 'Ostati živ'. Nešto više uspjeha imala je njihova 'Policijska patrola', prikazana na HRT-u i RTL-u, te je postala omanji kult, u rangu ostalih domaćih proizvoda njemačke televizijske kuće.

'Što se tiče samih početaka producentskog dvojca Nebojša Taraba – Miodrag Sila, logičnom mi se čini njihova tranzicija iz svijeta novinarstva, u kojem su naučili da ne treba kalkulirati, odnosno bježati u sigurne zone. Njihovo iskustvo iz tog svijeta bilo mi je dragocjeno i kad smo počeli raditi na seriji 'Novine', s kojom su počeli razmišljati drugačije. Zajedno smo izašli iz okvira tipične domaće produkcije u neke univerzalne teme, što je na koncu bilo prepoznato u svijetu', izjavio je njihov stalni suradnik, rekli bismo i 'kućni redatelj' Dalibor Matanić, koji potpisuje njihove najuspješnije projekte 'Novine' i 'Šutnju'.

  • +14
Snimanje treće sezone televizijskog serijala 'Novine' Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Mislim da je bilo simpatično to što su pokušavali u indie formatima. Recimo, 'Dvornikovi' su bili izuzetno uspjela prilagodba serije 'Osbourneovi' na hrvatski kontekst. Naravno, bilo je mnogo pokušaja i pogrešaka, u nekima sam čak i glumio (serija 'Instruktor'), ali to je jednostavno put koji se mora proći da bi se došlo do situacije u kojoj su danas. Jako je teško baviti se tzv. nezavisnom produkcijom u Hrvatskoj, to su hrabri pokušaji, to treba čuvati kao kap vode na dlanu. To je kombinacija kreativnosti, poduzetnosti i nezavisnosti', rekao je Matanić.

Međutim ni tada svaki pokušaj nije ujedno bio pogodak – Taraba i Sila potpisuju u to doba i dvije kratkovječne serije: 'Loza' i 'Instruktor', a producirali su i kuharski reality 'Seoske gozbe'. Konačnu su potvrdu svoga rada dočekali 2016. godine, prvo sezonom serije 'Novine' prema scenariju Ivice Đikića i u režiji Dalibora Matanića, koju je otkupio Netflix. Dok su radili na njezinim daljnjim sezonama, uspjeli su 2018. plasirati i seriju 'Uspjeh' na HBO, što je prepoznato kao velika stvar za hrvatsku audiovizualnu industriju. Potonju je režirao oskarovac Danis Tanović. Kreativni dvojac rijetko otada miruje pa tako produciraju i seriju 'Šutnja', ponovno u suradnji s Matanićem i po motivima legendarnog osječkog novinara Drage Hedla. Zanimljivo je to da nakon 'Novina', serije čija se radnja odvijala u Rijeci, visokobudžetna televizijska produkcija 'Šutnja' dolazi u Osijek, a za nju je važna i poveznica s Ukrajinom. Ukrajinski filmski milje produkcijski je dvojac iznenadio svojim odnosom prema poslu i suradnicima, kao i posvećenošću projektu.

Izvor: Društvene mreže

'Kada smo sa serijom 'Šutnja' došli u Ukrajinu, tj. kada smo otišli tamo upoznati ukrajinski dio ekipe i snimati, filmaši su ostali zapanjeni njihovim fer pristupom – pitali su se postoji li tu neka zamka s obzirom na to da su navikli na bitno drugačiji tretman stranih filmskih ekipa', nastavlja Matanić, pa se prisjeća i početaka suradnje s Drugim planom.

  • +3
Prvi dan snimanja serije 'Šutnja' (Osijek, travanj 2021.) Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Suradnja s njima je od prve sekunde uzorna jer imamo sistem pun uvažavanja, gdje si čuvamo leđa. Imam kreativnu slobodu, ali i stalno se preispitujemo – uspostavili smo creator's room, što je velika razlika naspram uobičajenog writer's rooma, jer su konstantno prisutne sve glavne filmske struke uključene u rad na seriji, i redateljska i producentska, ne isključivo scenaristička', dodaje Matanić.

'Također, mislim da je važno što su serije otišle iz Zagreba u druge gradove ('Novine' u Rijeku, 'Šutnja' u Osijek) – to je sjajna stvar, osjetite kako diše sredina koja nije epicentar događanja, a i veće su šanse da utječete na lokalnu vlast. Primjerice, kada se emitirala serija 'Šutnja', saznali smo da je kandidat jedne političke stranke u Slavoniji maknut s izborne liste, a čini mi se i da su političari nakon gledanja 'Novina' preuzeli obrasce fiktivnih političara - njihovi govori su se neznatno razlikovali. Dakle popunili su svojom hrabrošću i britkošću jednu rupu u našem javnom prostoru i jako su suvremeni – što je kompliment', zaključio je Matanić.

Izvor: Društvene mreže

Velika vrata su im se otvorila 2020. godine suradnjom s njemačkim Beta Filmom, kućom koja je zaslužna za hit seriju 'Babilon Berlin'. Suradnja bi im trebala omogućiti još više publike, ali i plasiranje domaćeg sadržaja u svijet. Iste godine su u jednom intervjuu otkrili da paralelno rade na čak četiri nova projekta, a među njima su izdvojili hladnoratovski SF – kombinaciju 'Dosjea X' i megapopularnog 'Černobila'.

Što se tiče prihoda, oni su po posljednjim podacima, odnosno za prethodnu godinu, iznosili 87 milijuna kuna, što ih je svrstalo na visoko treće mjesto među poduzetnicima u djelatnosti emitiranja televizijskog programa, odmah iza velikih televizijskih kuća Nove TV i RTL-a.

  • +3
Nebojša Taraba Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tko su kulturnjaci nominirani za nagradu Vizionar godine

Izbor kandidata za nagradu Vizionar godine u kulturi nije bio sasvim lagan zadatak. Lista nominiranih kulturnjaka bila je opsežna; predlagani su pojedinci koji svojim vizionarskim doprinosima mijenjaju način na koji razmišljamo o kulturi, kao i oni koji proizvode umjetnička djela što Hrvatsku globalno pozicioniraju. Izbor je na koncu sužen na pet kandidata, od kojih je jedan naš poznati producentski dvojac, a nominirani kandidati za Vizionara godine u kulturi su: filmski i TV producenti Nebojša Taraba & Miodrag Sila, redatelj Juraj Lerotić, izdavač Seid Serdarević, pjesnikinja i dramatičarka Monika Herceg te Željko Belinić, neumorni promotor domaće književnosti i začetnik projekta Čovjek-časopis. Glavni tportalov žiri glasat će o kandidatima te izabrati pobjednike u svih pet kategorija (pored kulture, traže se vizionari u kategorijama gospodarstvo, tehnologija, društvo i sport), kao i krovnoga vizionara za 2022. godinu. Proglašenje dobitnika održat će se na konferenciji 9. veljače u zagrebačkoj Laubi.