20 NASLOVA

Odabrane predstave za ovogodišnji 25. Festival glumca

  • Autor: T.Ba/Hina
  • Zadnja izmjena 04.04.2018 16:01
  • Objavljeno 04.04.2018 u 15:48
Izbornica festivala Nada Abrus

Izbornica festivala Nada Abrus

Izvor: Pixsell / Autor: Martina Popovcic/PIXSELL

Gradovi Vukovarsko-srijemske županije ugostit će od 11. do 20. svibnja 25. Festival glumca za koji je izbornica festivala, glumica Nada Abrus od 57 prijavljenih odabrala 20 predstava koje će publika moći pogledati u Iloku, koji je i ovogodišnji grad domaćin festivala te Otoku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima, izvijestili su iz Festivala glumca.

Gledatelji će vidjeti predstave 'Tesla anonimus' Gradskog dramskog kazališta Gavella, 'Ustav Republike Hrvatske' Satiričkog kazališta Kerempuh, 'Revizor' Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, 'Dvoje' Teatra Exit, 'Zaboravi Hollywood' Teatra Gavran, 'Kakva majka, takva kći' Kazališta Smješko, 'Ćiro' Udruge za promicanje kulture NALA, 'Povratak' u koprodukciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće i Akademije dramske umjetnosti, 'Muškarci.hr' Umjetničke organizacije Teatroman i Satiričkog kazališta Kerempuh te 'Plava boja snijega' Gradskog kazališta Žar ptica, svi iz Zagreba.

  • +3

Predstava Tesla Anonimus

Izvor: GDK Gavella / Autor: Ante Delac

Također iz Zagreba su i dvije koprodukcije s drugim gradovima 'Dobri čovjek Bažulek' u koprodukciji Kazališta KNAP i Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca te 'OtpisaNE' u koprodukciji Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Gradskog kazališta i zagrebačke Umjetničke organizacije Kazalište 'Moruzgva'. Iz Splita odabrane su predstave 'Ol smo za jedan dan' Hrvatskog narodnog kazališta Split te 'Ubojstvo u klubu Quasimodo' nastala u koprodukciji splitskoga Kazališta Playdrama i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.

  • +3

Predstava OtpisaNE

Izvor: Licencirane fotografije/Kazalište Moruzgva / Autor: Kazalište Moruzgva

Zadar će na Festivalu glumca predstavljati i Kazalište lutaka Zadar s predstavom 'Kaštanka' nastalom u koprodukciji s Kazalištem Virovitica, koje pak na Festival dolazi i s predstavom 'Audijencija'. Po izboru Nade Abrus u konkurenciji za nagrade 25. Festivala glumca bit će izvedena i predstav 'Skup' iz dubrovačkog Kazališta Marina Držića, 'Ljepoticu iz Leenanea' Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, 'Sjećanje vode' koprivničkog Ludens teatra te 'Zašuti' Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Najbolji glumci i glumice bit će nagrađani nagradama 'Fabijan Šovagović', najbolja mlada glumica ili glumac do 28 godina nagradom 'Ivo Fici', nagrada 'Nevenka Filipović' bit će dodijeljena za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dok će najboljoj predstavi u cjelini pripasti nagrada 'Vanja Drach'.

Festival glumca organiziraju Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Kazališna družina Asser Savus iz Vinkovcima u kojima je i zaživjela ideja o utemljenju festivala, a koja je ostvarena 1994. godine prvim Festivalom glumca za koji je prvi izbornih Vanja Drach, odabrao 15 predstava koje su igrane u Vinkovcima i Županji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!