NOVE KATEGORIJE

Od ove godine bez Kiklopa za inozemnog autora i slikovnicu

17.09.2014 u 20:27

Bionic
Reading

Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop, koja će se ove godine u sklopu 20. Sajma knjige u Istri dodijeliti jedanaesti put, izglasao je promjene u Pravilniku nagrade po kojima se ukidaju kategorije inozemnog autora godine i slikovnice godine

Kako se navodi u obrazloženju odluke, u kategoriji knjiga godine za djecu i mladež nakladnici će moći nominirati i slikovnicu. Osim toga, od ove se godine ponovno uvodi kategorija za oblikovanje knjige godine, a prvi put se uvodi kategorija za nakladnika godine.

"O nagradi za nakladnika godine, isto kao i o nagradi za životno djelo, neće odlučivati široko biračko tijelo, već Upravni odbor", ističe se u današnjem priopćenju. Nagrada za oblikovanje knjige godine uručivat će se grafičkom dizajneru ili dizajnerici iz Hrvatske za zapaženo oblikovanje knjige objavljene u Republici Hrvatskoj.

Zbog toga je i glasačko tijelo Kiklopa prošireno na članove Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, sekcije za grafički dizajn i vizualne komunikacije.


Kategorije koje po rezultatima glasovanja stručnog biračkog tijela u dva kruga dodjeljuje utemeljitelj nagrade za 2014. godinu bit će one za urednika, prozno djelo, debitanta, pjesničku zbirku, knjigu eseja, publicističku i znanstveno-popularnu knjigu, znanstvenu knjigu, knjigu za djecu i mladež, prevoditelja i oblikovanje knjige godine dok se na prijedlog Upravnog odbora dodjeljuju nagrade za životno djelo i nakladnika godine.

Prijave za glasače su u tijeku i traju do kraja listopada, a nakladnici će svoje naslove moći prijaviti od 15. do 25. listopada. Glasovanje za Kiklopa provodit će se u dva kruga, s time da će se prvi krug u kojemu se glasuje za nominacije održati od 3. do 10. studenoga, a drugi krug u kojemu se odlučuje o dobitnicima nagrada traje od 17. do 24. studenoga.

Objava nominacija održat će se 14. studenoga, a svečana dodjela nagrada 14. prosinca u sklopu 20. Sa(n)jam knjige u Istri. Nagrada Kiklop utemeljena je 2004. kao godišnja nagrada za revaloriziranje nakladničke struke i postavljanja stručnih kriterija u vrednovanju autorskog rada.