dobitnik književne nagrade tportala

Od danas je dostupno audioizdanje romana 'Zemlja bez sutona', evo kako ga besplatno preuzeti na telefon

22.07.2022 u 13:30

Bionic
Reading

Književna nagrada tportala prva je i zasad jedina književna nagrada koja promiče iskorak književnosti u digitalno, a objava audioizdanja pridonijet će vidljivosti pobjedničkog romana i njegovoj čitanosti. Čak 15.000 korisnika book&zvook aplikacije tako može poslušati roman Marije Andrijašević i dok voze, putuju na posao ili se bave rekreacijom

Prvi put ove godine, književna nagrada tportala dobitnici nagrade - Mariji Andrijašević za roman "Zemlja bez sutona" - pruža i dodanu vrijednost u obliku audioizdanja pobjedničkog romana na platformi book&zvook.

Audioizdanje romana upravo je završeno pod uredništvom nekadašnje novinarke Hrvatskog radija Ljubice Letinić i dramske tonske majstorice Lane Deban, a u izvedbi nacionalne prvakinje HNK Lane Barić. Roman “Zemlja bez sutona” dostupan je za download na aplikaciji book&zvook, a tportal ga svojim čitateljima i svim ljubiteljima knjige daje besplatno sve do kraja kolovoza. Sve što je potrebno jest instalirati book&zvook aplikaciju na vaš telefon (Google Play Store, Apple App Store i Huawei App Gallery), a zatim ćete moći i besplatno preuzeti knjigu.

Roman za slušanje koji traje više od devet sati

Audioizdanje romana traje više od devet sati (točnije, 9 sati i 20 minuta). Osim teksta koji čita glumica Lana Barić, u izdanju se koristi i glazba te umjetno i prirodno stvoreni šumovi. Ispreplićući mnoštvo zvučnih tekstura i frekventnih priroda, u book&zvooku su kreirali ono što nazivamo soundscape. Diskretnom manirom u zvuku izgradili su unutarnji prostor teksta Marije Andrijašević, koji su ozvučili i napravili živim na način koji se ne može doživjeti “normalnim” čitanjem djela.

Prva književna nagrada koja promiče iskorak u digitalno

Književna nagrada tportala prva je i zasad jedina književna nagrada koja promiče iskorak književnosti u digitalno, a objava audio izdanja pridonijet će vidljivosti pobjedničkog romana i njegovoj čitanosti. Čak 15 000 korisnika book&zvook aplikacije tako može poslušati roman Marije Andrijašević i dok voze, putuju na posao ili se bave rekreacijom.

Roman Marije Andrijašević “Zemlja bez sutona” pridružuje se brojnim naslovima u book&zvook digitalnoj biblioteci, gdje se trenutno nalazi više od 50 naslova, odnosno preko 250 sati knjiga za slušanje.

Nedavno smo proveli nekoliko sati u book&zvook studiju, gdje smo pratili i proces nastanka ove audio knjige. Taj tekst možete pročitati ovdje, a klikom na ovu poveznicu možete i besplatno preuzeti book&zvook aplikaciju na svoj telefon, a zatim i sam roman. Uživajte u slušanju!

  • +6
Proveli smo dan na snimanju audio izdanja pobjedničkog romana književne nagrade tportala 'Zemlja bez sutona' Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić / tportal.hr

O romanu:

"Biologinja, preciznije skupljačica sjemenki s ugroženih područja Glorija Suton dolazi u posjet ocu u Split između dvaju terena. Taj će posjet neminovno biti i povratak u očev rodni kraj Vrj, zaselak Sutoni, negdje u Dalmatinskoj zagori, blizu Cetine. Tamo sreće Jadrana, prijatelja iz djetinjstva, njegovu kćer Altu, pokoju invazivnu vrstu, ali i zadatak presađivanja stabla. Svi Glorijini pokušaji da makar na trenutak živi u sadašnjosti bit će preplavljeni bršljanima sjećanja i njezinim korjenitim vezama s prošlim životom. A taj nam život s ovih stranica šiba doživljaje i osjećaje guste i miomirisne kao što je i dalmatinska vegetacija: zavodljive, bodljikave, ljepljive, i u konačnici, pod vrelinom sunca, samonikle. Samo opasno je spasonosno, pa zato nema mjesta potencijalno ljekovitijeg da se Glorija, žena čija majka postoji samo u obiteljskim mitovima, konačno suoči i pomiri s ocem, Žarkom, da barem u sebi kaže očevoj sjeni sve ono što je ostalo neizrečeno, a što vodi razumijevanju i oprostu. Jer Žarko nije bio lagan čovjek. Ni život Glorije, koja se od Sutona, preko splitske Siromašne, vinula do znanstvene zvijezde. A svega toga ne bi bilo bez oca Žarka. I sjemenke ljubavi koju je davno u njoj zasadio Dida. Trebalo je za tu spoznaju otkopati i mir, i pokoji dobro zatvoren grob. Zemlja bez sutona, prvi roman Marije Andrijašević, svojedobno nagrađene Goranom za mlade pjesnike, kao da je od mirisne smole mediteranskog drveta kojom se rana na obiteljskom deblu Sutonovih liječi, a za čitatelja lijepi."

Kruno Lokotar