Matica hrvatska

Objavljen zbornik radova 'Stvaralački opus Igora Zidića'

23.11.2022 u 14:38

Bionic
Reading

Zbornik radova 'Stvaralački opus Igora Zidića' sa znanstvenoga simpozija održanog 27. ožujka 2019. u Zagrebu, koji su uredili Milan Bešlić i Božidar Petrač, objavila je Matica hrvatska

Nakladnik navodi da je kolokvij održan u povodu 80. obljetnice rođenja Igora Zidića na kojemu je velik broj povjesničara umjetnosti, književnih kritičara, likovnih kritičara, jezikoslovaca, slikara i intelektualaca raščlanilo segmente Zidićeva stvaralačkoga opusa i javnog djelovanja.

Zbornik radova donosi petnaest tekstova, koji ocrtavaju raznovrsni i višeslojni stvaralački portret Igora Zidića u obliku stručnih rasprava, dovitljivih i pronicavih eseja te književnih sličica koje prikazuju Zidićeve intelektualne obzore, njegov nesvakidašnji pristup u promišljanju likovnih umjetnosti te Zidićevo izvorno pjesničko stvaralaštvo.

Autori priloga su Tonko Maroević, Biserka Rauter Plančić, Sandra Križić Roban, Ernest Fišer, Stjepan Damjanović, Davor Šalat, Milan Bešlić, Ivan Rogić Nehajev, Željko Marcijuš, Igor Loinjak, Stipe Botica, Božidar Petrač, Ervin Dubrović, Iva Körbler i fra Vendelin Karačić.

U zbornik je uvrštena i opsežna bibliografija knjiga, tekstova i izložbi koje je napisao i priredio Igor Zidić, a koju je sastavila Anabel Zanze.

Igor Zidić rođen je Splitu 1939. godine. Povjesničar je umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist. Bio je ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu od 1989. do 2008. godine, a predsjednik Matice hrvatske od 2002. do 2014. godine.