memoarska knjiga

Objavljen bestseler američkog televizijskog voditelja Trevora Noaha 'Zločin rođenjem'

19.05.2021 u 18:12

Bionic
Reading

Nakladnik Disput objavio je hrvatski prijevod knjige 'Zločin rođenjem' slavnog američkog televizijskog voditelja, stand-up komičara i glumca Trevora Noaha, bestseler koji je od objavljivanja 2016. u svijetu prodan u više od milijun primjeraka

Trevor Noah rodio se 1984. u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici kao dijete bijelog Švicarca i majke crnačkog xhosa porijekla u doba kad je ondje miješanje rasa bilo zakonom zabranjeno, zbog čega se kao dijete i mladić teško uklapao u johanesburške rasom definirane zajednice. Svoje životno obrazovanje često pripisuje učenju drugih jezika i kultura, ali i strogom kršćanskom odgoju i poznavanju Biblije. Noah uz engleski govori jezike afrikaans, zulu, xhosa, tswana, tsonga i nešto njemačkog.

Kao komičar i radijski voditelj karijeru započinje već s osamnaest godina, s vremenom postavši glavno lice južnoafričke stand-up komedije. Od 2011. živi u Americi, gdje 2015. nasljeđuje Jona Stewarta i postaje voditelj kultne satirično-informativne TV-emisije The Daily Show, koju vodi i danas, gotovo svakodnevno otvarajući medijski prostor za crnačku umjetnost i crnački aktivizam u Americi.

Među Noahinim samostalnim stand-up specijalima ističu se 'Trevor Noah: Lost in Translation' (2015.), 'Trevor Noah: Afraid of the Dark' (2017.) i 'Trevor Noah: Son of Patricia' (2018.).

Njegova memoarska knjiga 'Zločin rođenjem / Priče iz južnoafričkog djetinjstva' (Born a Crime: stories from a South African childhood), bestseler koji je od objavljivanja 2016. u svijetu prodan u više od milijun primjeraka, priča je o odrastanju rasno miješanog djeteta u aparthejdom obilježenom i razdvojenom južnoafričkom društvu.

'Nevjerojatan put Trevora Noaha od južnoafričkog aparthejda do ureda The Daily Showa započeo je zločinom: njegovim rođenjem', stoji u najavi.

Živi dokaz nesmotrenosti roditelja, Trevor je najranije godine svog života uglavnom proveo u kući, sputan radikalnim i često bizarnim mjerama koje je njegova majka poduzimala da ga sačuva od zla rasizma i segregacija. Nakon pada aparthejda, oslobođeni od tiranske vladavine bijelaca, Trevor i njegova majka krenuli su u veliku pustolovinu, živeći otvoreno i slobodno.

'Zločin rođenjem' priča je o nestašnom djetetu koje izrasta u nemirnog mladića koji pokušava naći svoje mjesto u svijetu u kojem nikada nije trebao postojati. To je također priča o njegovu odnosu s neustrašivom, buntovnom i gorljivo religioznom majkom – njegovom suigračicom, ženom odlučnom da sina spasi od siromaštva i nasilja.

Ovdje okupljene priče smiješne su i dramatične. Bez obzira jede li gusjenice za večeru u teškim vremenima, je li izbačen iz automobila u pokretu tijekom pokušaja otmice ili pokušava li naprosto preživjeti zamke srednje škole, Trevor svoj svijet osvjetljava pronicljivom duhovitošću i nepokolebljivim poštenjem. Njegove priče tvore dirljiv i naoko smiješan portret dječaka koji je odrastao u opasnim vremenima, naoružan samo izoštrenim smislom za humor i majčinom nekonvencionalnom, bezuvjetnom ljubavi.

Noah duhovito, ali i realistično opisuje svakodnevna poniženja i predrasude kojima su crnci, ali i mulati, bili izloženi, ali isto tako pripovijeda i o načinu na koji se čovjek može boriti protiv zla i nepravde. Osim što je talentirani komičar i vrhunski televizijski voditelj, Noah je i pronicljiv i duhovit pisac koji je napisao gorko-slatku posvetu djetinjstvu obilježenom rasizmom i majci koja je od njega napravila čovjeka', poručuju iz Disputa.

Hrvatski prijevod potpisuje Borna Karanušić.