OD 7. DO 11. LIPNJA

Obilježavanje Međunarodnog tjedna arhivâ

07.06.2021 u 15:31

Bionic
Reading

U okviru zajedničke teme "Digitalno naše svagdašnje", obilježavanje Međunarodnog tjedna arhivâ ove se godine održava od 7. do 11. lipnja. Najavila je to predsjednica Hrvatskog arhivističkoga društva Silvija Babić na konferenciji za medije u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu

Napomenula je kako se Međunarodni dan arhivâ u svijetu obilježava od 2008. te da je u Hrvatskoj prvi puta obilježen 2009. godine.

Iako smo aktivnosti proširili na cijeli tjedan, naglasila je Babić, središnje događanje tradicionalno obilježavamo 9. lipnja.

Zajednička tema "Digitalno naše svagdašnje" na tragu je i korespondira s temom Međunarodnoga arhivskog vijeća: Jačanje arhiva, dodala je.

Raznovrsnim programom i ove ćemo godine predstaviti različite sadržaje koji obuhvaćaju razna digitalna rješenja kojima nastojimo ići ukorak s vremenom.

Napomenula je kako će Hrvatsko arhivističko društvo i ove godine prirediti i distribuirati likovno rješenje najave Međunarodnoga dana arhivâ u Hrvatskoj 2021. te distribuirati programsku knjižicu u elektroničkom obliku s podacima o svim događanjima kojima arhivske i druge ustanove u Hrvatskoj ove godine obilježavaju taj dan.

Navedeno će biti objavljeno na mrežnim stranicama Hrvatskoga arhivističkog društva, Ministarstva kulture i svih arhivskih ustanova u RH.

O digitalizaciji arhivske građe govorio je i državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak gdje su aktivno uključeni arhivi iz cijele Hrvatske.

Uz informacijski sustav gdje će akademska zajednica biti umržena i povezana, HDA je unaprijedio i dio koji se odnosi na filmski zapis, rekao je Poljičak dodavši da su nabavljeni uređaj i oprema uz pomoć kojih će se moći digitalizirati ono što se čuva kao filmski zapis. Do početka sljedeće godine očekujemo 200 sati filmskoga zapisa iz analognoga u digitalni, rekao je.

Pomoćnik ravnatelja HDA Jozo Ivanović istaknuo je kako se pojmovi digitalno i digitalizacija susreću u svakodnevnom privatnom, poslovnom, društvenom i medijskom prostoru.

Arhivi u tom kontekstu nisu nikakva iznimka, napomenuo je i dodao kako su po prirodi svoga posla, obradi i upravljanju informacijama, još više upućeni na navedena postupanja.

Naglasio je kako su sve to imali u vidu promišljajući o ovogodišnjoj temi, posebno zbog toga što se većina arhivâ i drugih javnih službi i ustanova tijekom ove godine u velikoj mjeri kreativno koristila digitalnim medijima za plasiranje svojih sadržaja, te na taj način obavljala svoju javnu funkciju.

Istaknuo je kako je tema zamišljena kao okvir kojim se predstavljaju različiti sadržaji: prezentiranje digitaliziranih fondova i zbirki gradiva, promišljanje o digitalizaciji kao sigurnosnom i zaštitnom postupku te doprinosu dostupnosti, predstavljanje raznovrsnih virtualnih radionica, propitivanje pohrane i načina upravljanja digitalnim sadržajima, povezivanje digitaliziranoga gradiva sa značajnim događanjima/obljetnicama lokalne sredine ili pak ukazivanje na dobre primjere međuinstitucijske suradnje u tom kontekstu.

U sklopu Međunarodnoga tjedna arhivâ prikazat će se film Putovanje od analognog do digitalnog, a u utorak će na YouTube kanalu HDA-a biti dostupna virtualna konferencija Kulturno-prosvjetne aktivnosti arhiva u uvjetima pandemije.

Virtualno otvaranje izložbe "Digitalizacijom sačuvana uspomena na ostvarenje hrvatske neovisnosti" autora Snježana Ivanović, Dina Igreca i Anje Radelić je u srijedu (YouTube kanal HDA-a od 14,30 sati), a u četvrtak je Dječji dan u Hrvatskom državnom arhivu te proglašenje pobjedničkih radova dječjeg natječaja na temu Hrvatska u srcu.