ŠUTIO NEKOLIKO MJESECI

Obersnel napokon otkrio što mu je rekao Hasanbegović

31.08.2016 u 13:37

Bionic
Reading

U HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci u srijedu je potpisan ugovor između Kazališnog vijeća i Marina Blaževića o preuzimanju funkcije intendanta toga kazališta od 1. prosinca ove godine, unatoč tome što ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije potvrdio odluku riječkoga Gradskog vijeća o Blaževićevu imenovanju, a tom prilikom riječki gradonačelnik Vojko Obersnel progovorio je o tome što mu je prije nekoliko mjeseci na sastanku oko riječke kulture i izbora intendanta HNK izrekao ministar kulture Zlatko Hasanbegović

Gradonačelnik Vojko Obersnel ovom je prigodom istaknuo da je predložio Kazališnom vijeću da se Blaževića imenuje intendantom te izrazio uvjerenje da je razdoblje do 1. prosinca dovoljno dugo da se 'shvati pogreška sadašnjega ministra kulture i da nova Vlada ispravi tu grešku'.

Obersnel je ustvrdio da se Zlatka Hasanbegovića pogrešno naziva tehničkim ministrom, jer tehnička vlada postoji u redovnoj proceduri nakon raspisivanja izbora. 'U ovom slučaju je riječ o vladi koja je izgubila povjerenje Sabora te je to raspuštena vlada, a Hasanbegović je raspušteni ministar', rekao je. 'Kao takav je Hasanbegović iskoristio svoje 'carsko pravo' da odlučuje o odluci Gradskoga vijeća, odnosno Grada Rijeke kao jedinoga osnivača kazališta', kazao je.

Portret: Tko je Marin Blažević?

Obersnel je rekao da je očekivao da će Hasanbegović 'biti dovoljno mudar da ne koristi to 'carsko pravo' i da neće uopće reagirati'. 'Za nas je ta njegova odluka neprihvatljiva zbog kršenja zakonske odredbe po kojoj se u Vladi ne smiju odnositi odluke o imenovanjima nakon raspisivanja izbora te je smatramo nevažećom i nepostojećom', rekao je, dodajući da je s druge strane odluka neprihvatljiva jer Ministarstvo odlučuje, a nema osnivačka prava i minimalno sudjeluje u financiranju riječkoga HNK.

Gradonačelnik je najavio upućivanje žalbe Upravnom sudu na ministrovu odluku u kojoj će se pozvati na kršenje zakonske odredbe o nemogućnosti imenovanja nakon raspisivanja izbora te na 'nesuvislo obrazloženje ministrove oduke i iznesen niz neistina'. Obersnel je ovom prigodom rekao da je Hasanbegović, tijekom posljednjeg sastanka s njim i riječkim pročelnikom za kulturu Ivanom Šararom u Zagrebu, kazao da ako u Rijeci žele Ministarstvo za partnera u provođenju programa Europske prijestolnice kulture, 'vode računa o tome koga će birati za intendanta HNK'.


Predsjednik Kazališnog vijeća Nenad Šegvić istaknuo je da ovo tijelo u potpunosti stoji iza odluke o sklapanju ugovora o imenovanju intendanta i svjesno je zakonskih okvira u kojem je donosi. 'Duboko smo uvjereni da je predloženi Blaževićev program vrlo kvalitetan', naveo je.

Marin Blažević je, reagirajući na Obersnelovu tvrdnju o Hasanbegovićevu uvjetovanju suradnje, istaknuo da je to međunarodni kulturni skandal jer je EPK vodeći kulturni program EU-a. Hasanbegovićeva odluka o odbijanju odluke Gradskoga vijeća je politička, ideološka i ucjenjivačka, a tvrdnje u obrazloženju ne stoje. Blažević je istaknuo da je Hasanbegović u obrazloženju osporavao ocjene Kazališnog vijeća, u kojem su, kako je naveo, 'osobe s kredibilitetom, a s druge strane je Hasanbegović koji nema nikakve kvalifikacije za ministra kulture'.

Pročelnik Šarar je ustvrdio da je pravo da ministar odlučuje o imenovanju intendanta HNK na ovaj način 'kulturni feudalizam'. Politika, koja ima ogromne ovlasti, morala bi imati pameti ostaviti kulturi dovoljno slobode da propituje stvarnost i samu politiku, rekao je. Izrazio je očekivanje da će se odredbe o ministrovu potvrđivanju izbora intendanta uskoro ukinuti. Šarar je rekao da ne bi imao ništa protiv da država obilnije financira riječki HNK i potom utječe na program, 'tradicionalniji i lektirniji', pa da gradskoj upravi ostaje dovoljno novca da osniva druge kulturne ustanove koje će proizvoditi 'alternativnije i rubnije' sadržaje. 'Najviše me u svemu smeta neiskrenost i izmišljanje razloga zašto smo nepoćudni, umjetno da se iskreno kaže: Mi smo Hrvati, vi Riječani niste dovoljno Hrvati, mi hoćemo hrvatsko kazalište, ovo nije dovoljno domoljubno kazalište', rekao je Šarar.

Hasanbegović: Moja odluka donesena je sukladno postojećoj zakonskoj proceduri

Ministar Hasanbegović u srijedu je odgovarajući na pitanje novinara ispred Banskih dvora istaknuo da je njegova odluka donesena sukladno postojećoj zakonskoj proceduri, objasnivši da intendanta kazališta imenuje Gradsko vijeće, a ministar ga potvrđuje ili ne potvrđuje.

'S obzirom na to da ga ja nisam potvrdio, gospodin Marin Blažević ostaje vršitelj dužnosti intendanta do raspisivanja novoga natječaja sukladno zakonskoj proceduri i postupak se ponavlja sve dok se ne izabere novi intendant kojega bira Gradsko vijeće Rijeke, a potvrđuje ministar kulture', rekao je Hasanbegović.

U obrazloženju odluke od 17. kolovoza Hasanbegović je naveo da se temeljni problem predloženog Blaževićeva programa očituje u tome što je 'osmišljen zapravo kao program regionalnog kazališta za mlade, posebice u svom dramskom segmentu, a ne kao program suvremenog nacionalnog kazališta države članice EU-a kroz koji se pokušavaju iznaći i artikulirati ne samo inovativni programski koncepti, nego i novi modeli ustroja i funkcioniranja kazališnih institucija takvog profila'.

Temeljnim problemom smatra izostanak svake ideje ili projekcije razvoja ansambala u sve tri umjetničke grane. Program je ocijenio opsežnim, ali sadržajno raspršenim, dodavši da nije izvediv u predstavljenom opsegu, što, kako ističe, neizravno potvrđuju i kadrovska projekcija i financijski plan.