LJETO NA DASKAMA

Obavezni vodič za ljubitelje kazališta

13.06.2014 u 18:44

Bionic
Reading

Ljetna sezona ni ove godine neće proći bez obilja kazališnih zbivanja na obali i ponešto za one koji zaglave na kopnu. Donosimo kazališni vodič za ljeto 2014.

Festivalska zbivanja ove sezone počinju na kontinentu otvorenjem Virovitičkog kazališnog ljeta 14. lipnja u Kazalištu Virovitica. Publika će u sklopu 20 dana festivala imati prilike pogledati 8 predstava, među kojima: 'Pričaj mi o Gorkom' Mani Gotovac, 'Ljubaf' Ljubomira Kerekeša, te 'Vjenčani list' prema tekstu Ephraima Kishona, a na rasporedu je i mjuzikl 'Mikeshky Blues' Berislava Cimermana.

Pričaj mi o Gorkome

Za sve koji se u predsezoni nađu u hit turističkom gradu Dubrovniku tu je novi domaći ljetni festival Midsummer Scene čiji je cilj postati tradicionalnim događanjem. Obzirom da je ove godine velika obljetnica 450 godina Shakespearovog rođenja na jednoj od najljepših ambijentalnih pozornica, dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac; od 21.do 28. lipnja izvodit će se jedno od najpoznatijih Shakespearovih djela 'San ljetne noći' na engleskom jeziku. Hrvatsko – englesku postavu u glumačkoj i producentskoj ulozi predvodi Filip Krenus hrvatski glumac s londonskom adresom, a u predstavi igra i engleski glumac Dominik Golding poznat po ulozi u hit tv seriji Downton Abbey.

Festival Riječke ljetne noći, koji ove godine djeluje sa značajno smanjenim budžetom, počinje 25. lipnja i traje sve do istog datuma u srpnju, a nešto dalje od Rijeke, bez mnogo pompe i ove godine dogodit će se Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav u istarskom gradu Umagu. Počinje 'Dimnjačarem' Teatra Kerekeš 27. lipnja, a zatvara se 5. srpnja predstavom 'Nočni portir' Slovenskog narodnog gledališća.

Dimnjačar


Istra, ovoga puta njen kontinentalni dio, poprište je danas već dobro poznatog Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu. Omiljeno sastajalište domaćih suvremenih plesača i ljubitelja suvremenog plesa otvara se 18. srpnja i u tri dana trajanja donosi izobilje programa o kojima će uskoro bit dostupno i više informacija.

Četrnaestu sezonu Kazališta Ulysses u idiličnom ambijentu Brijuna otvara predstava 'Timon Atenjanin' Williama Shakespearea 9. srpnja, a festival donosi i dvije premijere 'Mali mi je ovaj grob', koprodukciju Bitef Teatra, Kamernog Teatra 44, Testament filma i Kazališta Ulysses i shakespearov 'Sprovod u Theresienburgu' u režiji i koreografiji Staše Zurovca. Sezona na Brijunima ojačana je i bogatim popratnim programom pa će posjetitelji, uz tradicionalni glazbeni program, imat prilike sudjelovat i u predavanju Srećka Horvata 'Što je nama Gavrilo Princip danas?' i multimedijalnoj večeri posvećena antiratnoj poeziji 20. stoljeća.

Brijuni 

Splitsko ljeto počinje premijerom Verdijeve opere 'Aida' 14. srpnja, a na rasporedu je i premijerna izvedba opere 'Carmina burana' Lorisa Voltolinija. U dramskom programu valja izdvojiti premijeru 'Othella' Williama Shakespearea u režiji Eduarda Milera, te praizvedbu predstave 'Rebro' Elvisa Bošnjaka u režiji Saše Božića i Ksenije Zec.

Dubrovačke ljetne igre, koje se tradicionalno održavaju od 10. srpnja do 25. kolovoza i ove godine u 47 dana trajanja donose više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih izvedbi. Na meniju premijera su Shakespeareovi 'Romeo i Julija' u režiji Jagoša Markovića i to u renesansnom ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu. Najpoznatija i najizvođenija komedija 'Dundo Maroje' Marina Držića bit će izvedena na Držićevoj poljani, a nastavit će se i prošlogodišnji autorski projekt Mani Gotovac 'Pisci u Sponzi' u sklopu kojega će izvedene bit premijerne izvedbe naslova Ocean more u adaptaciji Mani Gotovac i izvedbi HNK Varaždin na kupalištu Šulić uz gostovanje samog autora Alessandra Baricca. Zanimljiva je i premijerna izvedba djela Iva Brešana 'Bez odraza' u režiji njegova sina Vinka Brešana.

Zagrebačko kazališno ljeto

Ljetna Klupska kazališno-glazbena scena Amadeo ove godine slavi 15. Obljetnicu, a kao slavljenički poklon publici u sklopu programa donosi prvi Međunarodni kazališni festival akademija dramskih umjetnosti. Festival će se održati od 25. do 29. lipnja, a nastupit će akademije iz Ljubljane, Tuzle, Rijeke, Osijeka i Zagreba. Uz studentske na programu su i predstave: 'Ritina škola', Guinnessove rekorderke 'Stilske vježbe', monodrama Zijaha A. Sokolovića 'Roda, ili kako sam došao na svijet' te Čehovljev 'Medvjed', predstava u kojoj Sokolović nastupa s ljubljanskim jazz-ansamblom Lolita. Svi se programi održavaju u atriju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Demetrovoj na Gornjem gradu.

Stilske vježbe

Baš kada sele iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, predstave no ovoga puta Exitove stižu u Muzej za umjetnost i obrt gdje će se od 29. lipnja pa do 2. kolovoza održavati uvijek rado posjećeneLjetne noći Teatra Exit koje uskoro objavljuju i svoj program.

Predstave sve od 10. srpnja pa do posljednjeg dana kolovoza izvode Histrioni na Opatovini. Ova sezona proteći će u znaku njihove nove predstave 'Gospon doktor z Opatovine' u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Ljubomira Kerekeša, Vida Baloga, Adama Končića, Jana Kerekeša, Draška Zidara, Gorana Košija, Tare Rosandić, Marije Borić, Ane Majheni