PREMIJERA KAZALIŠTA NOVI ŽIVOT

O sreći trenutka i disfunkciji zajednice

08.05.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Premijera predstave 'Drago mi je što vas vidim' kazališta slijepih i slabovidnih Novi život bit će izvedena 11. svibnja 2009. u kazalištu Vidra, s početkom u 20.00 sati

Predstava 'Drago mi je što vas vidim' autorski je projekt Ksenije Zec i svojevrsni nastavak istraživanja započetog u nagrađivanom projektu 'Nos vamos a ver'. I u novom komadu početni motiv nadahnut je problemima svakodnevice: njene (dis)kontinuiranosti, trajanja i (ne)smisla. No za razliku od prvog djela, u kojemu su autori o temi progovorili u serijama odgoda, prisjećanja pa i laganja o pojedinim događajima, u 'Drago mi je što vas vidim' odriču se konceptualnog poigravanja odnosom fikcija - fakcija u korist brušenja forme.

Predstava je podijeljena u u tri dijela, a inspirirana je zapisima francuskog teoretičara Rolanda Barthesa o Japanu sakupljenima u zbirci eseja 'Carstvo Znakova', 'Gospođom Dalloway' Virginije Woolf, trivijalnostima iz opusa Michaela Jacksona i filmom 'Bande a part' Jean-Luca Godarda.

Fikcionalni okvir obiteljske večere tematski sažima izvedbu u ironijski obračun s prevladavajućim socijalnim formama i besmislenim društvenim okupljanjima kao dominantnim iskazima građanske kulture koja ne prihvaća različitost. 'Inzistirajući na glumi kao predstavljanju, no ujedno ukrštajući i lomeći različite forme kazališnog umijeća predstavljanja, predstava kritizira pojam glumca kao virtuozne scenske mašine', kažu iz kazališta Novi život.

Predstavu izvode Dajana Biondić, Maja Marjančić, Anita Matković, Marijo Glibo, Marko Makovičić i Vojin Perić