12. FESTIVAL PRVIH

O depresiji, uzrocima, nastancima i načinima rješavanja

02.11.2014 u 18:09

Bionic
Reading

12. Festival prvih održat će se između 3. i 9.11.2014. u Kulturno-informativnom centru (Preradovićeva 5. Temeljna odrednica festivala jest da se njegovi sudionici po prvi puta izražavaju u nekom odabranom mediju. A osim toga, Festival prvih je i društveno odgovoran i angažiran festival koji ove godine otvoreno progovara o teškoj temi – depresiji

Uz brojne atraktivne goste (Hrvoje Jurić, Ivan Ergić, Božidar Popović, Robert Torre) i umjetnike tijekom sljedećeg će se tjedna s raznih aspekata umjetničkog i javnog djelovanja govoriti o depresiji, njenim uzrocima, nastancima i kreativnim načinima rješavanja.

Medicinski gledano, depresija je dijagnostički nespecifičan pojam za poremećaj u afektivnom području, a nastupa kada period tuge i potištenosti potraje duže od uobičajenog i kad osoba nije u mogućnosti uspostaviti kontrolu nad tim stanjem. Festival prvih pretpostavlja kako će prva godina u EU za mnoge biti godina nesnalaženja na kontinuirani napor sistema za obuzdavanjem socijalnih prava.

Zato pretpostavlja povećanje depresije kao normalne reakcije na svakodnevicu dužničkog i inog ropstva. Korištenje pojma depresija u svakodnevnom govoru vrlo je uobičajeno, no najčešće se pri tom ne misli na poremećaj koji taj pojam opisuje. Depresivna raspoloženja većini su ljudi poznata. Faze u kojima se osjećaju prazno, pasivno ili bezvoljno, u kojima se povlačimo iz vanjskog svijeta.

Svatko poznaje osjećaj utučenosti, npr. kada doživi neki gubitak, odvajanje od drage i važne osobe, gubitak radnog mjesta, uzastopne neuspjehe, kada je
kronično izložen konfliktnim odnosima, financijskim poteškoćama, bolestima i ostalim opterećujućim okolnostima života. Razočaranja i neugodna raspoloženja spadaju, kao i ugodne emocije u prirodne osjećajne reakcije.

Razlika između povremenih depresivnih reakcija i patološke depresije očituje se u tome što je zdrava osoba i u kriznim životnim situacijama u stanju doživljavati cijelu paletu osjećaja.

U savjetodavnom radu Festival prvih će pokušati potaknuti svoje klijente i pacijente, sudionike i publiku da iskrivljene, autodestruktivne načine razmišljanja i radnje postepeno mijenjaju ta tako indirektno utječu na stvaranje osobnih ugodnih iskustava, ali i umjetničkih radova u različitim medijima.

Za građane su dostupna i dva dana besplatnih psiholoških savjetovanja (8. i 9. studenog) uz prethodnu prijavu na festivalprvih@gmail.com, a tu je i Radionica kreativnog izričaja kroz asocijativne misli (voditeljica Sanja Horvat), također otvorena za sve sudionike uz prethodnu prijavu, a beogradska grupa Škart organizira eksperimentalnu radionicu pjesničke animacije (5. studenog).