ISPRED ZGRADE HNK

Novo okupljalište mladih u Zagrebu izazvalo raspravu, jedni podržavaju, drugi poručuju: 'Najljepši gradski trg nije Bundekfest. Kultura je skupa, ali je nekultura još skuplja'

13.10.2020 u 13:54

Bionic
Reading

Otkako je izbila pandemija, mladi se sve češće i u sve većem broju okupljaju pred zagrebačkim Hrvatskim narodnim kazalištem te piju, razgovaraju, puštaju glazbu i pjevaju do ranih jutarnjih sati. To je osobito posljednjih dana izazvalo burne rasprave o tome je li u redu da se druže baš na tom mjestu, oko krovne hrvatske kulturne institucije

Kristijan Beluhan, glazbenik i pjevač zaposlen u Operi zagrebačkog HNK, na svom je Facebooku prije nekoliko dana objavio 50-ak fotografija koje su snimili on i drugi članovi HNK-ovog ansambla, a koje pokazuju nelijepe posljedice spomenutih druženja mladih oko kazališne zgrade - nakupine boca i drugog smeća, grafite, nekoliko razbijenih prozora, redovite nakupine urina, fekalija itd.

Vidim, dosta se piše, al ovo je realno. Jad i bijeda. Slika neodgoja i nekulture 🤮

Posted by Kristijan Beluhan on Sunday, October 11, 2020

'Svaki dan svjedočimo kompletnoj devastaciji ovog prostora', rekao je Beluhan za Jutarnji list. 'Sve oko kazališta smrdi po urinu i ostalim tjelesnim izlučevinama. Prije no što ujutro dođu djelatnici Čistoće, sve izgleda kao da je tu netom održan folk festival. Uništava se i sama zgrada i sve oko nje', kaže Beluhan, dodajući da djelatnici Čistoće dobro rade svoj posao te da su intenzivirali intervencije oko HNK. Grafite međutim ne mogu sanirati, a prema Beluhanu, ni urin i fekalije više se ne mogu očistiti sa zelenih površina i grmlja.

Rješenje po njemu nije represija, to da komunalni redari oko HNK ispisuju kazne jer se jednostavno tamo skuplja previše ljudi, vikendom i preko tisuću. 'Rješenje je u edukaciji mladih. Trebalo bi ih naučiti da preuzmu odgovornost za ono što rade. (...) Nisam za ugrožavanje ičije slobode. Svi smo mi bili mladi, i još smo. No ovdje se doista radi o čistoj devastaciji', kaže i predlaže da se oko HNK postave kamere te da se mladi počnu okupljati na, recimo, Marulićevom trgu, gdje nema toliko stanara. 'Prostor kazališnog trga nije Bundekfest niti je namijenjen za takva okupljanja. To je najljepši zagrebački trg. A od njega svi okreću glavu, nitko nema interesa i svi se prave da ih se ne tiče. Kultura je skupa, ali je nekultura još skuplja', zaključio je Beluhan.

Prema glumcu Goranu Grgiću, buka izvana nerijetko se čuje čak i na sceni. 'Teško je naći rješenje za ovu situaciju. Mladi su jednostavno odlučili da će se ovdje skupljati. Iz njihove perspektive to je vrlo spretno mjesto. A iz naše vrlo nespretno', rekao je za Jutarnji.

Njegova kolegica, glumica u HNK-u Nina Violić, s druge strane, ne smatra da su problem mladi nego službe koje vode računa o čistoći javnih površina.

'Među mnoštvom urednih i savjesnih klinaca uvijek se nađe neki pucko koji piša, baca i uništava. Svugdje je tako, a mladi ni u drugim gradovima nisu drugačiji. Ako grad stane iza tog spontanog okupljanja, onda će se za svaki problem naći rješenje', kaže Violić, dodajući da Gradska čistoća treba omogućiti mladima da zadrže to veselo noćno okupljalište jer je grad njime dobio predivnu pozitivnu atmosferu. Navodi da se u Berlinu na Trgu Roze Luxemburg pored Volksbühnea također okuplja velik broj ljudi, a ujutro, kad glumci dolaze na posao, svejedno ništa ne smrdi.

  • +2
Izgled HNK za vrijeme i nakon okupljanja mladih oko zgrade Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč nije htjela komentirati situaciju Jutarnjem.

Okupljanja poput ovoga oko krovnog kazališta od ovog će se tjedna strože kontrolirati, u smislu uvođenja reda i pridržavanja mjera, rekao je na današnjoj konferenciji ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar' Zvonimir Šostar. Zasad nema govora o kaznama.