TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Novi show Petra Vlahova nalikuje zadaćnici po povratku u školu

  • 21.09.2017 u 12:49

  • Bionic
    Reading

    ...i to onoj za koju bi mu profesori dali dvojku-trojku. Iako je novi show 'Oči u oči' najavljivan kao šaroliki kolaž koji će se baviti društvenim događajima, modnim trendovima, trendovima u putovanjima Hrvatskom i svjetskim šoubiznisom, dobili smo generičku i ad-hoc sklepanu emisiju s dosadnim i smetenim Petrom Vlahovom.

    Postoji jedna izreka koja kaže da je definicija ludosti ponavljanje istih postupaka, a očekivanje drugačijih rezultata. Ne znam točno kako bi se u taj kontekst uklopio HRT, ali činjenica jest da mi nije jasno zašto Petar Vlahov svako malo dobije novu emisiju, iako mu dosad još nijedan takav projekt nije uspio. Čovjek kojeg pamtimo po raznim egzotičnim značajkama povezanim s njegovim javnim nastupom - od nevjerojatne sklonosti lapsusima, umkanjima i poštapalicama pa sve do pozivanja gatara u informativne emisije - od jučer, međutim, vodi emisiju 'Oči u oči' na drugom programu HRT-a.

    Nova je emisija u jesenskoj shemi HRT-a najavljivana kao dinamičan kolaž svakojakih tema, trendova, društvenih zbivanja i svega o čemu se trenutačno priča u društvu, na portalima i forumima jer nam je Vlahov valjda sav tako cool, u trendu, hip & happening pa zna sve o takvim stvarima. Što mu je, dakle, bila glavna tema prve emisije? Sintetske droge i njihove opasnosti! Fakat novo i nikad obrađeno. Otprilike kao da se gospon Vlahov upravo vratio u školu pa piše zadaćnicu na temu 'Jesen u mom gradu'

    • +17
    Na HRT-u predstavljena jesenska programska shema Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

    Imao je, doduše, goste u studiju koji su podijelili neka svoja isksutva i priloge koji su govorili o novim sintetskim drogama i njihovim opasnostima, ali osim što je to trajalo pola sata, dakle, više od pola emisije, nije bilo baš naročito informativno ni edukativno. Saznali smo samo da su droge jako opasne, da ih najčešće koriste mladi, a i da - prema riječima Petra Vlahova - u 'novije vrijeme' neki profesionalci uzimaju droge od kojih mogu dulje biti budni, dulje raditi i ne jesti. Ovo zadnje bilo je posebno dirljivo, uzme li se u obzir da su amfetamine i kokain 'profesionalci' u te svrhe uzimali čak i u mainstream filmovima iz osamdesetih.

    Zatim su uslijedili štikleci o događajima sa svjetske scene, gdje je otvaranju izložbe o Mariji Callas u Milanu posvećeno brat-bratu trinaest i pol sekundi, a izlasku novog iPhonea sljedećih dvanaest, što je oboje činilo rubriku Svijet je lopta šarena. Potom su tu opet bili gosti u studiju - obitelj Toljanić koja ima vinski hotel u Vrbniku, a koje je Petar Vlahov obradio totalno istim stilom kao da nastupa u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' - samo lošije i klišeiziranije, s maksimalnim dometom pitanja: 'Kakve su reakcije?' 'Vaši mladi su orijentirani na turizam, zar ne?' Neki dašak smislenosti emisiji je dao jedino prilog iz rubrike 'S kao stil', gdje su sestre Josipović pomalo šaljivo analizirale trend krznenih natikača, i gdje je, za razliku od svega ostalog u emisiji, postojala i televizijska, vizualna komponenta (dok je sve ostalo mrtvo-hladno moglo biti i na radiju), emitiran je još jedan prilog o domu Lane Pavić u rubrici o domovima poznatih, i to bi uglavnom bilo sve iz ove emisije koja nam je navodno svašta govorila o trendovima, zbivanjima i vrućim temama.

    Kada se sve to objedini u opći dojam, i opet dobivamo još jednu poprilično besmislenu prazninu, emisiju koja nije ništa drugo nego filler u rasporedu, a kakvima HTV-ov program, izgleda, ove jeseni obiluje. S tim da je to sve skupa još začinjeno nezaboravnom personom Petra Vlahova, žilavog survivora koji će, uopće ne sumnjam, i ovu papazjaniju odgurati do onog stadija u kojem će mu dati neki novi, jednako bezvezan projekt.