Sanjin Mihelić

Novi ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt stupio na dužnost

09.10.2023 u 13:41

Bionic
Reading

Novi ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić, muzejski savjetnik i dosadašnji ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, stupio je u ponedjeljak na dužnost, priopćeno je iz Muzeja za umjetnost i obrt (MUO)

Mihalić je imenovan na mandat od četiri godine jednoglasnom odlukom Upravnog vijeća Muzeja i rješenjem gradonačelnika Grada Zagreba, a dužnost je preuzeo od dosadašnjeg ravnatelja Miroslava Gašparovića, koji je nakon dvadeset godina na čelu MUO-a otišao u mirovinu.

Sanjin Mihelić diplomirao je arheologiju i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirao na Institutu za arheologiju sveučilišta University College London 2001. godine. Autor je i koautor velikog broja izložbenih projekata u zemlji i inozemstvu te autor nekoliko desetaka stručnih i znanstvenih članaka objavljenih u domaćim i stranim publikacijama.

Član je Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog arheološkog društva, ICOM-a te brojnih drugih baštinskih udruga. Član je Upravnog odbora ICOMOS-a Hrvatske, međunarodne nevladine organizacije za zaštitu kulturnih dobara.

Novog ravnatelja odlikuju 'jasni ciljevi i suvremeni pristup stručnim temama'

Kako ističu iz MUO, Mihelića odlikuju "jasni ciljevi, suvremeni pristup stručnim muzeološkim temama te način upravljanja institucijom", a osim stručnog rada, dodaje se u priopćenju, "posebno se ističe organizacijskim sposobnostima i iskustvom u provedbi aktivnosti na postpotresnoj obnovi Arheološkog muzeja u Zagrebu na čijem je čelu bio od 2016. godine".

Predloženim četverogodišnjim programom rada Muzeja za umjetnost i obrt Mihelić je koncepcijski i metodološki definirao aktivnosti dugoročnog razvoja MUO-a, te prije svega nastavak obnove muzejske zgrade.

Novi ravnatelj preuzima dužnost, kako je istaknuo, s velikim poštovanjem i uvažavanjem dosadašnjih postignuća, važnosti i ugleda koji uživa Muzej za umjetnost i obrt, kao jedna od krovnih baštinskih nacionalnih institucija.

"Trudit ću se novu dužnost obavljati savjesno, stručno i profesionalno na dobrobit cijele kuće, muzejskih kolega i zajednice u cjelini", naglasio je Mihelić, navodi se u priopćenju.