CENZURA U ŠKOLI

'Norveška šuma' izbačena s popisa lektire

26.08.2011 u 13:55

Bionic
Reading

Zbog pritužbi roditelja, roman 'Norveška šuma' Harukija Murakamija povučen je s popisa ljetne lektire u američkom Williamstownu

Roman koji je, ubrzo nakon objavljivanja 1987. godine, izazvao gotovo opsesivno obožavanje kod japanskih tinejdžera, no i mladih širom svijeta, nije se svidio roditeljima američkih školaraca.

Govori o ljubavnom trokutu devetnaestogodišnjeg Tora i dviju djevojaka, o mladenačkoj nesputanosti, tjeskobnim prijateljstvima i borbi prošlosti i budućnosti. Ime 'Norveška šuma' dobio je po pjesmi grupe Beatles i u njemu važnu rolu igra glazba. Preveden je na 39 jezika i prodan u više od 10 milijuna primjeraka.

Roman je uvršten na popis ljetne lektire za učenike od 15 i 16 godina u srednjoj školi Williamstown u New Yerseyju. Ipak, uklonjen je zbog brojnih pritužbi roditelja. Najviše ih je išlo na račun dijela koji govori o homoseksualnom odnosu Naoko i njezine kolegice Reiko koji se dogodio tijekom raskalašenog tuluma. 'Mislim da takve stvari nisu od važnosti za tinejdžere', izjavila je Robin Myers, jedna od pobunjenih majki.

Peter Sprigg
iz kršćanske organizacije Family Research Council iskazao je zabrinutost zbog 'hiperseksualizacije mladeži' koja je glavni razlog zašto brojni Amerikanci odustaju od javnih škola.

S roditeljima se ne slažu iz Nacionalne koalicije protiv cenzure. 'Kada bi se stavio veto na svu literaturu koja sadrži opise seksa ili nasilja, studenti i učenici bili bi zakinuti za brojna bitna djela, među kojima i ona Shakespearea, Tolstoja, Nabokova, Faulknera, pa čak i za Bibliju', pišu u izjavi za javnost.

Ravnatelj škole Chuck Earling istaknuo je da dogodine možda neće udovoljiti zahtjevima roditelja, jer učenike žele zainteresirati za književnost i udovoljiti njihovim potrebama, a ne potrebama ljudi u 1930-tima, prenosi Guardian.