29. SIJEČNJA

Noć muzeja ove godine u digitalnom okruženju, dijelom na otvorenom

08.01.2021 u 13:28

Bionic
Reading

Od petka su otvorene prijave za 16. Noć muzeja koja će se na temu "Zadaće muzeja u uvjetima kriza" održati u petak, 29. siječnja u digitalnom okruženju, a dio i na otvorenom, ondje gdje će to biti moguće u skladu s epidemiološkim mjerama.

Sudjelovanje u jednoj od najpopularnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj prijavljuje se od 8. do 21. siječnja na https://nocmuzeja.hr/registracija.

'Proteklih 15 godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći', podsjeća organizator, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD).

  • +77
Noć muzeja 2020. Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Kako to zbog pandemije i posebnih epidemioloških uvjeta ove godine nije moguće, događanja će se održavati online, osim na onim lokacijama i sadržajima koje mogu biti na otvorenom, ponovno u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

U okolnostima kada se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalne kanale i nakon konzultacija s muzejskom zajednicom, u HMD-u je odlučeno da će se i Noć muzeja prilagoditi novim okolnostima.

Kako je manifestacija Noć muzeja u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, organizatori njezinog šesnaestog izdanja nastojat će zajedno s hrvatskom muzejskom zajednicom omogućiti vjernoj publici da pretežito virtualno uživa u pripremljenim događanjima, poručuju iz Društva.

Zbog specifične situacije neće biti programske knjižice, plakata ni banera, budući da će svi prijavljeni programi biti vidljivi na digitalnoj platformi Noći muzeja 2021.

Hrvatska televizija, kao dugogodišnji partner manifestacije, pripremit će posebnu emisiju na svom prvom programu i koristiti materijal koji će biti na digitalnoj platformi.

Predstavit će se i rezultati ankete provedene u muzejskoj zajednici o  tome kako su muzeji odgovorili na 'lockdown' i otvaranje prema digitalnim kanalima komunikacije, ali i općenito na krizna vremena, otežana i potresima u Hrvatskoj koji su oštetili brojne muzeje i kulturno-povijesnu jezgru.

Od prvog izdanja 2005. godine do danas Noć muzeja zabilježila je skoro 3.5 milijuna posjetitelja.