ZAHA HADID NA UDARU

Njeni projekti su preveliki, preskupi i previše slični vagini

30.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Svjetski poznata arhitektica Zaha Hadid suočila se s oštrim kritikama dvaju svojih stadiona, onoga u Kataru i u Japanu

Stadion u Tokiju koji uspoređuju s golemom futurističkom kacigom te onaj u Kataru koji je već zaslužio nadimak 'gigantske vagine', zbog glasnih kritika čini se ipak neće biti izgrađeni prema zamisli arhitektice Zahe Hadid.

Nakon što su njen projekt za stadion u Tokiju ocijenili kao posve neuklopljen u okolinu te su peticiju protiv gradnje potpisali i brojni tamošnji arhitekti predvođeni Pritzkerom nagrađenim Fumihiko Makijem, konstatiravši da planirani projekt cijenom i veličinom premašuje stadione u Londonu i Ateni, oglasili su se i japanski čelnici.
Prema njihovoj odluci stadion će smanjiti za jednu četvrtinu te će sukladno tome smanjiti i budžet na 1,2 milijardu eura.

Vijesti iz Tokija pojavile su se u otprilike isto vrijeme kad je svjetske medije preplavila vijest o stadionu Al Wakrah koji prema mišljenju brojnih nalikuje na divovsku vaginu. Mogli su se pročitati i komentari da će se stadion odlično slagati s većpostojećim tornjem Jean Nouvela koji nalikuje na gigantski tampon, analazi se u Dohi.

Arhitektica je u svoju obranu istakla da se radi o dizajnu po uzoru na tradicionalni čamac koji se koristi prilikom ronjenja u potrazi za školjkama, no to nije zaustavilo šale na račun njena projekta. 'Zbilja je sramotno što su izmislili idijotariju poput ove. Što tvrde? Da sve što ima rupu nalikuje vagini?' izjavila je Hadid za magazin Time.