EKSPRESIONISTIČKA OSTVARENJA

Njemački nijemi film u kinu Tuškanac

02.02.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Nakon izložbe njemačkog ekspresionističkog slikarstva 'Tiha pobuna' u Klovićevim dvorima u Zagrebu, u kinu Tuškanac bit će predstavljen još jedan medij onoga vremena – ekspresionistički film

Ciklus od pet filmova započinje projekcijom klasičnog ostvarenja nijemog razdoblja Murnauovim filmom 'Nosferatu', 3. veljače u 21 sat. Riječ je o filmu strave koji je prva adaptacija slavnog romana o Drakuli.

'Posljednji čovjek', u ovom ciklusu drugi film Fridericha Wilhelma Murnaua, često je pri samom vrhu kritičarskih lista. Priča je to o ostarjelu vrataru luksuznog hotela kojem se nakon degradacije u poslu ruši cijeli svijet, a na rasporedu je u srijedu 4. veljače u 21 sat.

Dan poslije na programu je film 'Tajne jedne duše' koji se bavi Freudovim psihoanalitičkim idejama, a odlikuje ga ekspresionističko prikazivanje snova. Film je režirao velikan njemačkog zlatnog doba Georg Wilhelm Pabst.

'Kabinet doktora Caligarija' Roberta Wienea kojega neki smatraju začetnikom njemačkog ekspresionizma bit će prikazan 6.veljače u 21 sat.

Ciklus završava 7. veljače filmom 'Golem', nastalim prema poljskoj legendi o biću koje je došlo na svijet kako bi pomoglo potlačenom židovskom narodu u 16. stoljeću. Sve filmove prati živa glazba Berislava Antice na klaviru.