NACISTIČKI PLIJEN

Njemačka razmatra zakon o vraćanju umjetničkih djela

13.02.2014 u 12:32

Bionic
Reading

Kako je krajem prošle godine u Münchenu otkriveno nacističko blago, Njemačka razmatra zakon koji će omogućiti vraćanje umjetničkih djela ukradenih u vrijeme nacizma

Njemačka vlada razmatra nacrt zakona o povratu umjetničkih djela ukradenih u vrijeme nacizma, prenosi Beta.

Nacrt zakona, u njemačkim medijima nazvan Lex Gurlitt, prvo će razmotriti regionalne vlasti. Njime se predlaže ukidanje ograničenja od 30 godina nakon kojih se ne može opovrgnuti vlasništvo nad umjetničkim djelom, iako vlasnik zna odakle potječe to djelo.

Povod je tome lanjsko otkriće više od 1.400 vrijednih umjetnina pronađenih u stanu 81-godišnjeg Corneliusa Gurlitta u Münchenu. Vrijednost tih djela procijenjena je na oko milijardu eura.

Gurlitt je zbirku naslijedio od svog oca Hildebranda Gurlitta, poznatoga kolekcionara koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata surađivao s nacistima te su brojna djela dio nacističkog plijena oduzetog Židovima.

Njemačka je u prosincu 1998. godine potpisala Washingtonsku deklaraciju prema kojoj u 44 države treba vratiti umjetnička djela koja su ukrali nacisti, no odnosi se to na državne organe i muzeje, ali ne i pojedince.