protivljenje odluci gradskih vijeća

Nina Obuljen Koržinek: 'Intendante se želi protuzakonito smijeniti'

07.10.2022 u 22:02

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u petak je ponovila svoje protivljenje odluci gradskih vijeća u Splitu i Rijeci da smijene intendante svojih nacionalnih kazališta, Srećka Šestana i Marina Blaževića, istaknuvši da to rade protuzakonito i bez argumenata

'Nije se poštivao zakon, nisu predočeni nikakvi dokazi, niti obrazloženja zbog čega se posegnulo za smjenom i nisam imala drugi izbor nego odbiti potvrditi takva nezakonita razrješenja', izjavila je ministrica u Šibeniku za Dnevnik Nove TV.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak (Centar) danas je takav njezin potez nazvao činom političkog nasilja HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića, aludirajući na miješanje državne u lokalnu politiku, odnosno HDZ-ove politike u gradove kojima nije na čelu.

Ministrica je takve izjave ocijenila smiješnima te odbacila tezu da je riječ o HDZ-ovom obračunu s Puljkom.

'To nema nikakve veze sa stranačkom politikom, ali ima veze s poštovanjem mandata, institucija i zakona', rekla je ministrica dodavši kako prvi put, otkako je na snazi aktualni Zakon o kazalištima, netko smjenjuje intendanta prije isteka mandata.

Gradsko vijeće Rijeke smijenilo je Marina Blaževića s dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i mandat mu treba prestati 31. listopada, a Gradsko vijeće Splita odluku o razrješenju Srećka Šestana s dužnosti intendanta HNK Split donijelo je 15. rujna.

'Neka sami odluče što će sada činiti', rekla je Obuljen Koržinek nakon što je odbila prihvatiti razrješenja intendanata u Splitu i Rijeci jer smatra da u obrazloženju odluka gradskih vijeća nisu vidljivi ni zakonski ni principijelni razlozi.

U Splitu je, kaže, raspisan natječaj, a u Rijeci je intendant sam predložio da se povuče i dao prijedlog da to bude u roku od godine dana.

Riječki gradski vijećnik Marin Račić (Centar) danas je na konferenciji za medije ispred Ministarstva kulture bizarnim nazvao prijedlog intendanta Blaževića o razrješenju na osobni zahtjev, ali s odgodom od 15 mjeseci.

'Zamislite firmu u kojoj djelatnik odlazi s otkaznim rokom od 15 mjeseci. Toga nema nigdje', kazao je Račić.

Obuljen Koržinek na to je odgovorila da kazalište nije institucija koju se može preuzeti od danas do sutra.

'Zakon propisuje da se novoga intendanta bira godinu dana prije isteka mandata prethodnika, upravo zato da može pripremiti program', objasnila je ministrica.

Sugerirala je da se poštuju institucije i zakon te da se bira intendante u demokratskoj proceduri, onako kako to zaslužuju nacionalne kazališne kuće.