SKULPTURA U BOGOVIĆEVOJ

Nije trebalo dugo: Netko je već išarao svježe restaurirano 'Sunce' Ivana Kožarića

29.11.2020 u 17:45

Bionic
Reading

Sjajno i jedno od najpoznatijih djela pokojnog Ivana Kožarića, 'Prizemljeno sunce' u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici, više je mjeseci bilo na restauraciji. Na svoje staro mjesto skulptura je vraćena prije desetak dana, friško izglancana, ali netko jednostavno nije mogao izdržati pa ju je već išarao

'Prizemljeno sunce' Ivana Kožarića iz Bogovićeve je ulice maknuto nakon potresa u ožujku te je odvezeno na obnovu. Vraćeno je 19. studenoga, nekoliko dana nakon što je preminuo autor skulpture, veliki kipar Ivan Kožarić.

Skulptura je na restauraciji završila jer je 'Sunce' bilo išarano i duboko izbrazdano grafitima, a i jer je nakon potresa postojala opasnost da se dio obližnjeg zida sruši na njega. Za obnovu je bila zadužena Ljevaonica umjetnina Ujević koja se pobrinula da se Kožarićeva skulptura na staro mjesto vrati u punome sjaju. Vlasnik Ljevaonice Damir Ujević prilikom njenog povratka u Bogovićevu za Večernji list je reka da su neke od brazdi bile jako duboke, ali da su ih ipak uspjeli ukloniti.

'Prizemljeno sunce' već išarano Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Bojim se da će ga izgrebati opet pa ovim putem apeliram na građane da to ne rade', rekao je Ujević te naglasio kako restaurirano Sunce ima 24- karatnu pozlatu, a restauracija je bila temeljita i kvalitetna.

Kožarić, koji je preminuo 15. studenoga u stotoj godini, 'Prizemljeno sunce' izradio je 1971., a u Bogovićevu je postavljena 1994. Dio je instalacije 'Devet pogleda' Davora Preisa koji je 2004.izradio cijeli Sunčev sustav i kugle, tj. planete rasporedio po Zagrebu.

  • +7
Prizemljeno sunce prilikom odvoza na obnovu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL