HNK OSIJEK

Nedostaje pola milijuna kuna, ali Šnajder će ispuniti program

01.03.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Uprava osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) izrazila je negodovanje zbog odluke Ministarstva kulture o smanjivanju sredstava za programske aktivnosti toga kazališta, a smatra da su kriteriji za tu odluku bili politički. Intendant Božidar Šnajder izvijestio je na konferenciji za novinare kako su sredstva za program umanjena za četvrtinu, s dva milijuna na 1,5 milijuna kuna

Šnajder je ocijenio kako su kriteriji za takvu odluku 'očito bili politički, iako su normalni kriteriji rad, rezultati rada i izvrsnost'.

'Ako govorimo o radu i zaposlenosti umjetničkog osoblja, tvrdim da u ovome kazalištu nema nijednog glumca ili solista koji nema ulogu ili ne nastupa, ali ih ima u drugim velikim kazalištima. Ovo je kazalište, unatoč neimaštini, prošle godine ostvarilo pozitivan financijski rezultat od 890 tisuća kuna, a svi drugi su u gubitku', ustvrdio je Šnajder.

Kada je u pitanju izvrsnost, Šnajder drži da je osječki HNK prošle godine imao najbolje rezultate od samostalnosti Hrvatske, od nagrada za predstavu 'Unterstadt' do brojnih gostovanja, što će se nastaviti i ove godine, jer će prvi put nastupati i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Zapitao je čime su se rukovodili u Ministarstvu kulture, kada su ovome kazalištu smanjili sredstva, a drugima su povećali, ocijenivši kako 'očito nisu bitni rezultati, rad i zaposlenost, nego politika'. Dodao je kako je 7. veljače uputio žalbu Ministarstvu kulture, ali još nije dobio odgovor.

Ustvrdio je kako, unatoč smanjenom financiranju od strane Ministarstva kulture, nijedan planirani program i gostovanje neće doći u pitanje, te da su grad Osijek i Osječko-baranjska županija, kao vlasnici i osnivači osječkog HNK, mimo odobrenih proračunskih sredstava u prošloj godini izdvojili dodatnih 800.000 kuna za ovo kazalište.

Mi smo nacionalna kazališna kuća o kojoj Ministarstvo mora voditi računa, a očito je da nekome smeta što se na istoku Hrvatske pojavilo jedno jako kazalište. Javnost treba znati što se vrednuje u ovoj državi, rad ili nerad, te je li politika primarna u svemu, kazao je Šnajder.