FLAUBERTOV ORIGINAL

Necenzurirana 'Gospođa Bovary' na internetu

16.04.2009 u 11:04

Bionic
Reading

Originalni ulomci djela 'Gospođa Bovary' francuskog književnika Gustavea Flauberta prvi put će biti dostupni putem interneta, zahvaljujući naporima volontera koji su prepisali teško čitljive zapise iz 19. stoljeća

Oko 650 volontera iz cijeloga svijeta, uključujući tinejdžere, studente i čistačice, obavilo je naporan posao prepisivanja tisuća, često vrlo teško čitljivih rukom napisanih stranica. Opsežna kolekcija rukopisa, sažetaka, ranih izdanja, ispravaka i napomena koje je Flaubert koristio pri pisanju djela dio je fundusa Muzeja Flaubert d'histoire de la médecine, smještenog u piščevoj rodnoj kući u francuskom gradu Rouenu.

U desetogodišnjem projektu digitalizacije, za čiju realizaciju je potrošeno 120 tisuća eura, sudjelovali su poklonici književnosti iz 12 zemalja. Rezultati njihova rada mogu se proučiti na službenoj internetskoj adresi namijenjenoj i stručnjacima i amaterima, prenosi Reuters.

Iako je cenzurirana prije nego je objavljena 1857. godine, Flaubertova pripovijest o preljubu, malodušju francuske provincije i samoubojstvu žene normandijskoga liječnika izazvala je osudu te je protiv pisca pokrenut sudski proces zbog nemorala. Nakon što je oslobođen optužbi, knjiga je postala bestseler, a danas je sastavni dio lektire u školama širom svijeta.