šest izložbi i jedno predstavljanje knjige

Ne propustite bogat popratni program 68. Pulskog filmskog festivala!

15.07.2021 u 10:48

Bionic
Reading

U sklopu ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala posjetitelje očekuje i bogat popratni program od kojih valja izdvojiti šest izložbi i jedno predstavljanje knjige

U galeriji SKUC, 15. srpnja 2021., u 21:00 sat predviđeno je otvorenje izložbe portreta istarske glumice Marije Crnobori iz njezinih najpoznatijih predstava odigranih u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu u periodu od 1947. do 1983. godine. Izložba “Marija Crnobori: osluškujući dah publike” otvorena je do 25. srpnja.

Daniel Rafaelić, autor izložbe „Tošo Dabac: barokni kadar Marije Crnobori“, predstavlja nam do sada neizlagane portrete i radne fotografije Marije Crnobori koje je Dabac načinio tijekom snimanja filma Barok u Hrvatskoj, a koje svjedoče o počecima prve profesionalne kinematografije u našim krajevima. Suorganizatori izložbe su Javna ustanova Pula film festival i Kulturno-informativni centar Zagreb, a pokrovitelji Grad Zagreb i Arhiv Toše Dapca - Muzej suvremene umjetnosti. Otvorenje izložbe predviđeno je za petak, 16. srpnja u 19:30 sati u kinu Valli, kojom će se prilikom prikazati filmovi Barok u Hrvatskoj Oktavijana Miletića (14’) u 20 sati te Božanstvena žena Giuseppea Patronija Griffija (118’) u 21 sat. Izložba je otvorena do 31. kolovoza. 2021.

Galerija Makina, na Kapitolinskom trgu 1, domaćin je izložbe „Silvestar Kolbas: Fotokemika i ja”. Riječ je o izložbi fotografija proizvodnog pogona i zatečenih predmeta u bivšoj tvornici Fotokemika u Samoboru. Otvorenje izložbe predviđeno je za 16. srpnja 2021. u 21:00.

U organizaciji Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost, kustosica Branka Benčić i suradnici, Matija Debeljuh, Aleksandar Sekulić, Tanja Vrvilo i Marta Baradić, predstavljaju nam izložbu „Misliti film: Cinemaniac XX - Dvadeseto izdanje”. Jubilarni, dvadeseti Cinemaniac zamišljen je kao dokumentacijska izložba koja će usmjeriti pogled unazad na dosadašnja iskustva i promišljanja različitih tematskih koncepcija. Izložba otvara svoja vrata 18. srpnja u 20:00 sati u Galeriji Motika na adresi Kandlerova 8, a moći će se razgledati do 29. srpnja 2021.

U organizaciji Udruge cerebralne paralize Istarske županije i Arheološkog muzeja Istre, u galeriji Amfiteatar u pulskoj Areni, 19. srpnja 2021. u 18:00 predviđeno je otvorenje izložbe „Kinoteka”. Uz mentorstvo voditeljice likovnih radionica Martine Vojnić te pomoć volontera, članovi Udruge cerebralne paralize Istarske županije izradili su likovne radove nadahnute starim filmskim festivalskim plakatima. Izložba traje do 30. kolovoza 2021. godine.

Muzej suvremene umjetnosti Istre i Muzej Grada Rovinja organizatori su izložbe MIJENE / MAREE o rovinjskom likovnom krugu iz fundusa Muzeja Grada Rovinja / sul circolo artistico rovignese dalle collezioni del Museo della Città di Rovigno a koja će se moći pogledati do 31. srpnja 2021., upravo u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Ovom se izložbom po prvi put sustavno prikazuje kako je Rovinj nakon Drugog svjetskog rata postao svojevrsna „umjetnička kolonija“ odnosno donosi se pregled autora i njihovih djela iz fundusa rovinjskog muzeja. Izložba obuhvaća oko 150 predmeta, umjetnina te bogatu dokumentarnu građu, pokrivajući razdoblje od 1946. do 2010. godine. Kustosi izložbe su Argeo Curto, Elizabeta Rogović, Ketrin Milićević Mijošek i Tajana Ujčić.

Peto festivalsko izdanje „Vremeplova“ donosi biografski i filmografski presjek rada glumica Laure Antonelli, Marije Crnobori i Alide Valli

„Vremeplov“, tiskana edicija Pulskog filmskog festivala, ove godine donosi biografski i filmografski presjek rada triju slavnih glumica koje su rođene na području Pule.

O glumicama Lauri Antonelli, Mariji Crnobori i Alidi Valli pisali su Daniel Rafaelić povjesničar filma, egiptolog i filmski kritičar, zatim politolog i filmski kritičar Boško Picula te voditeljica odnosa s javnošću Javne ustanove Pula Film Festival, Sanela Pliško, koja je u ulozi urednice, autorice ili koautorice sudjelovala u stvaranju prethodnih „Vremeplova“.

Predstavljanje „Vremeplova 5“ održat će se 16. srpnja u 20:00 sati u kinu Valli.

Ne propustite ovogodišnji Pulski filmski festival koji se održava na 15 lokacija od kojih su četiri rezervirane za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je 6 hrvatskih i 10 međunarodnih uradaka.