ANDREA ZLATAR VIOLIĆ

'Ne narušavamo dostojanstvo zaposlenih u kulturi'

04.02.2013 u 20:32

Bionic
Reading

U povodu današnjega prosvjeda Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi (HSDK), ministrica kulture istaknula je da sniženje mase plaća nije sindikatu predloženo zato što to Ministarstvo želi 'nego tako nalažu smanjeni proračunski prihodi, politika štednje i konkretan zahtjev Ministarstva financija da na plaćama uštedimo oko 15 milijuna kuna u 2013. godini'

'Ministarstvo kulture ni Vlada u cjelini ne narušavaju dostojanstvo, ni egzistencijalnu sigurnost zaposlenih u institucijama na proračunu Republike Hrvatske, a kamoli kulture u cjelini', rekla je ministrica Zlatar Violić u povodu kritika upućenih s današnjeg prosvjeda.

'Sniženje mase plaća nije sindikatu predloženo zato što to mi želimo, nego tako nalažu smanjeni proračunski prihodi, politika štednje i konkretan zahtjev Ministarstva financija da na plaćama uštedimo oko 15 milijuna kuna u 2013. godini, što je do sedam posto mase plaća i četiri puta manje od 30 posto koje spominje sindikat', istaknula je ministrica kulture dodajući da je riječ o 'budžetski određenom smanjenju mase plaća koje ne dozvoljava preraspodjelu iz drugih stavki'.

Ta se ušteda, kazala je, može postići samo promjenom važećeg Granskog kolektivnog ugovora (GKU) i korekcijom dodataka na koeficijent osnovice plaće.

'Smanjenje plaća ukidanjem nekih dodataka obuhvaća nešto više od 1500 zaposlenih u 50 institucija arhivske, muzejsko-galerijske, knjižnjične, konzervatorsko-restauratorske djelatnosti i jednom kazalištu ili 3,7 posto svih koji rade u područjima kulture. A Ministarstvo kulture brine i vodi računa o svima njima, njih skoro 40 tisuća', ističe ministrica.

Dodala je da je Ministarstvo i ove godine odlučilo poduzeti sve kako bi teret krize najmanje osjetili ljudi te traži načine za smanjenje nesrazmjernih razlika u uvjetima rada svih onih koji djeluju u području kulture, institucionalne i neistitucionalne.

Podsjeća da je Ministarstvo u prosincu prošle godine HSDK-u i Novom sindikatu za zaposlene koji su na proračunskoj plaći predložilo otvaranje pregovora o GKU i navedenim dodacima.

'Premda smatramo da su prosvjedi legitimni i kao način osnaživanja pregovaračke pozicije, ipak ostaje upit zašto su se sindikati za njih odlučili i prije nego su, na naš poziv, sjeli za pregovarački stol', kazala je Zlatar Violić.

Opovrgnula je i tvrdnje s prosvjeda da im se dopunama Zakona o plaćama u javnim službama, tzv. Mrsićevim zakonom, ukida pravo na nagradu za vjernost kazavši kako još ništa nije ukinuto.

'Riječ je tek o prijedlogu koji je upućen u Hrvatski sabor, a ako i kada bude usvojen predviđa usklađenje do 31. prosinca 2013. godine', rekla je.