ZAVRŠIO INTERLIBER

Naša najveća književna manifestacija privukla 130 tisuća posjetitelja

14.11.2016 u 15:18

Bionic
Reading

Najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, Interliber, koja je i ove godine na Zagrebačkom velesajmu okupila najznačajnije nakladnike i knjižare, prema procjenama organizatora privukla je 130 tisuća posjetitelja

Na 39. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliberu od 8. do 13. studenoga nakladnici su publici predstavili najnovija izdanja knjiga i autore. Bogat program odvijao se na središnjoj pozornici u paviljonu 6, a na izložbenim prostorima izlagača u paviljonima 5 i 6 knjige su potpisivali, uz ostale, Miljenko Jergović, Ivica Đikić, Slavenka Drakulić, Ivana Bodrožić, Cody McClain Brown, Enes Kišević, Franjo Janeš, Ankica Tomić, Ivana Plechinger i Kristian Novak, izvijestili su sa Zagrebačkog velesajma.

Ove godine zaživjela je i galerija paviljona 5 gdje su se svakodnevno održavala druženja s autorima te različiti kreativni i edukativni programi, radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire i slično.

Grad gost na Interliberu bio je Peking, a predstavljen je i jedan od najvećih sajmova knjiga u svijetu, Pekinški sajam. Tradicionalno je uručena i nagrada Kočićevo pero koju je ove godine dobio Slobodan Šnajder za roman 'Doba mjedi'.

Dodijeljena je i nagrada Ovca u kutiji za najbolju hrvatsku slikovnicu, koja je pripala trima slikovnicama: 'Bao baobab i mala Kibibi' Ane Đokić i Dubravke Kolanović, 'Sirup protiv mačjeg kašlja' Silvije Šesto i Vande Čižmek i 'O zmaju koji je volio cvijeće' Eme Pongrašić i Boba Zivkovica.

Posebno osmišljeni dodatni sadržaj Iterlibera, Znanstveni kvart na zabavan je način odškrinuo vrata u svijet znanosti i privukao mnoštvo znatiželjne djece ali i odraslih. Posjetitelji su tako mogli naučiti, primjerice, što je arheologija, što zapravo rade geolozi, složiti kostur Apatosaurusa ili otkriti kako zmajevi rigaju vatru. Znanstveni kvart održao se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom.

Interliber se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Zagreba, a ulaz je bio besplatan.