KRITKE MLADIH FILMOFEELA

'Narodni heroj Ljiljan Vidić' - komedija o suvremenom medijskom cirkusu

  • Autor: Lana Mihailović
  • Zadnja izmjena 15.07.2016 20:31
  • Objavljeno 15.07.2016 u 20:31
Narodni heroj Ljiljan Vidić

Narodni heroj Ljiljan Vidić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Tportal u suradnji s Festivalom igranog filma u Puli donosi filmske kritike mladih autora koji sudjeluju u platformi Filmska kritika mladih filmofila pod stručnim vodstvom filmskog kritičara i urednika časopisa Filmonaut Marija Kozine. Donosimo tekst Lane Mihailović o filmu 'Narodni heroj Ljiljan Vidić' Ivana Gorana Viteza

Film o grupi partizana u NDH, koji pokušavaju ubiti Hitlera i ne zvuči toliko neobično, ali kada se tome doda da im je plan pobijediti na natjecanju talent showa 'Čimbenik X' i tako ući na prijem kod Ante Pavelića, uši se načule. Ljubiteljima bizarnih koncepata ne odmaže ni činjenica da je redatelj Ivan-Goran Vitez prethodno snimio 'Šumu sumarum' (2010), koja je također izazvala oprečne reakcije publike.

Narodni heroj Ljiljan Vidić prati istoimenog junaka, seoskog mladića koji piše poeziju, a san mu je da se uključi u Narodnooslobodilačku borbu. Spletom okolnosti dospijeva među partizane, nakon što to odobri njihov čovjek za ljudske resurse, jer je Vidić potvrdio da o okupatoru zaista misli sve najgore. Zbog svog poetskog shvaćanja rata, Ljiljan se ne uklapa u skupinu partizanskih boraca i pijanaca – naivan je i pušta da ga drugi ljudi i situacije određuju, umjesto da sam uzima stvari u svoje ruke. Tek nakon susreta s Titom (za koji publika na prvu nije sigurna je li san ili ne) i njegovom self-help politikom, Ljiljan dobiva na odlučnosti i preuzima inicijativu u već spomenutom planu.


Šale ili reference na današnjicu i prošlost nalaze se na svakom koraku, a njihova uspješnost varira. Od sjajne male uloge Mile Kekina kao bankomata, do hipstera (HIP – Hrvatski intelektualni pokret), koji su u sceni gotovo jednako naporni kao i u stvarnost. Čitava priča ostavlja utisak kao da je rezultat igre između scenarista i redatelja, koji su spontano išli kuda ih je misao vodila, bez točno određene poante, znajući samo da mnoge od njih žele uprizoriti.

Spojili su vječno popularne ratne filmove i komediju jasno ismijavajući današnje shvaćanje rata, kapitalizma, konzumerističkog društva, reality televizije i vegetarijanaca. Nije ovo toliko komedija o Drugom svjetskom ratu, koliko je rat dio suvremenog medijskog cirkusa.

'Narodni heroj Ljiljan Vidić' neodoljivo podsjeća na Tarantinove 'Nemilosrdne gadove' (2009), počevši od toga da je priča podijeljena na poglavlja, pa sve do same premise o ubojstvu nacističkog vođe. Netko će na tu činjenicu reagirati uzvikujući plagijat!, dok će drugi reći da je utjecaj redatelja na redatelje posve normalna stvar. U svakom slučaju, 'Narodnog heroja' bilo bi dobro shvatiti kao zabavu, jer ako se pokuša izvući nešto ozbiljnije i nešto nad čime bi se zamislili, veća je šansa da će se doživjeti razočarenje.

Sve kritike mladih filmofeela možete pročitati na ovom linku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!