'S ONE STRANE'

Nakon Berlinalea Ogrestin film stiže u hrvatska kina

22.02.2016 u 11:59

Bionic
Reading

Nakon izvrsnog odjeka kod berlinske publike i inozemnih kritičara, film 'S one strane' stiže u hrvatska kina, a redovita kino-distribucija započinje 10. ožujka

Nastavljajući uspjeh hrvatskog filma i uvrštavanje u programe Cannesa i Venecije, dugometražni igrani film 'S one strane', redatelja Zrinka Ogreste, prikazan je u službenom programu jednog od najvažnijih filmskih festivala na svijetu – Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, na kojemu je 20. veljače nagrađen posebnim priznanjem žirija mreže europskih art-kina Europa Cinemas.

S one strane napeta je triler-drama, nastala prema intrigantnom scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Međutim, jedan telefonski poziv promijenit će sve, a na površinu će isplivati tajna koju je Vesna godinama čuvala.

Riječ je o filmu snažne dramaturške strukture i opipljive atmosfere, punom tajanstvenosti i suptilnih nagovještaja. Zahvaljujući razrađenim karakterima i upečatljivim glumačkim ostvarenjima 'S one strane' lakoćom zaokuplja pozornost te vješto prenosi emociju na gledatelja. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi.

S one strane sedmi je cjelovečernji igrani film Zrinka Ogreste, jednog od najnagrađivanijih hrvatskih filmskih redatelja, poznatog kao autora intimističko-psihološke orijentacije i rafiniranog filmskog stila. Nakon što su njegovi prethodni filmovi ('Krhotine', 'Isprani', 'Crvena prašina', 'Tu', 'Iza stakla', 'Projekcije') prikazivani i nagrađivani na uglednim svjetskim festivalima poput onih u Veneciji, Karlovym Varyma ili Londonu i bili nagrađivani Kristalnim globusom (Tu), nominacijom za Europsku filmsku nagradu ('Krhotine') ili nagradom Prix Italia ('Isprani'), izbor njegovog novog filma u službeni program Berlinalea novi je uspjeh u osobitom stvaralačkom nizu Zrinka Ogreste.

Okosnicu filmske ekipe čine direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, ravnateljica filma Maja Vukić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a za zvuk su bili odgovorni Mladen Pervan i Martin Semenčić. Producent filma je Ivan Maloča, a produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. Film 'S one strane' sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije.