IZLOŽBA U MUO-U

Najbolje od hrvatskog dizajna na jednom mjestu

18.09.2012 u 12:19

Bionic
Reading

Najbolje i najkvalitetnije od hrvatske dizajnerske produkcije izloženo je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

Pod nazivom 'Izložba hrvatskog dizajna 1112' predstavljen je dvogodišnji pregled dizajnerskog stvaralaštva i to u svim područjima dizajnerskog djelovanja – od dizajna vizualnih komunikacija, produkt dizajna, ambalaže, dizajna postava izložbi i signalizacije, dizajna elektroničkih i interaktivnih medija do dizajnerskih koncepata i modnog dizajna.

Revijalne izložbe hrvatskog dizajna održavaju se od 1999., a u svojih sedam izdanja promijenile su nekoliko mjesta održavanja i institucija. Domaćin posljednjih dviju smotri je Muzej za umjetnost i obrt, a organizator manifestacije je tradicionalno Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD). Treba istaknuti da je, po svom formatu, to jedina manifestacija kod nas koja sustavno obuhvaća sva područja dizajna u cilju afirmacije dizajna kao društveno i tržišno važne struke. Na izložbi sudjeluje oko 120 dizajnera s oko 250 radova, a posebnost ovogodišnje izložbe je da se mogu vidjeti i odlični proizvodi industrijske proizvodnje kojih do prije nekoliko godina uopće nije bilo.

Selekcijska komisija koja je ove godine odlučivala o izboru radova činili su profesionalci iz različitih područja: Narcisa Vukojević, Nikola Đurek (grafički dizajneri), Neven Kovačić (produkt dizajner), Vanja Bartalan (informacijski arhitekt), Silvio Vujičić (likovni umjetnik i modni dizajner) koji su u svom obrazloženju istaknuli da su izboru radova pristupili kritički te da su izabrali one radove koji reflektiraju stvarno stanje stvari te se odnose na širi kontekst.

Na otvaranju izložbe dodijeljene su nagrade u svim kategorijama, a nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Tomislavu Lerotiću za njegov izniman doprinos hrvatskom dizajnu. O nagrađenim radovima odlučivao je međunarodni ocjenjivački sud koji se sastojao od članova Selekcijske komisije te dvojice gostujućih i međunarodno priznatih dizajnera – ilustratora i renomiranog dizajnera Mirka Ilića te slovenskog industrijskog dizajnera Jure Miklavca.

Dodijeljene su mnoge nagrade od kojih izdvajamo Veliku nagradu HDD-a koja je dodijeljena Brodarskom institutu (Ivana Peko, Joško Alujević, Nikola Orešković) za putnički katamaran 'Millenium Diamond' izrađen za britanskog naručitelja.

Posebnu nagradu ICOGRADA (International Council of Graphic Design Associations) pod čijim se pokroviteljstvom održava ova izložba dobio je student Marko Hrastovec za dizajn knjige tj. romana Williama Faulknera 'As I Lay Dying'.

Nagrada za najbolji dizajn vizualnih komunikacija (grafički dizajn, tipografija, ilustracija) pripala je Olegu Šuranu za dizajn plakata za predstavu 'Isto lice', a posebne nagrade toj kategoriji dobili su Damir Bralić, Dejan Dragosavac Ruta te Ivana Vučić.

U kategoriji elektronskih i interaktivnih medija nagradu za najbolji dizajn dobio je riječki roker Damir Martinović - Mrle za mobilnu aplikaciju festivala Hartera koju je naručio organizator tog riječkog glazbenog festivala - udruga građana K.LJ.B., odnosno, Klub ljubitelja buke. Pored uobičajenih informacija o festivalu, aplikacija omogućava kupnju jeftinije festivalske ulaznice, download i čitanje stripa Radio Isus te igranje interaktivnih mini igara.

Nagrada za najbolji produkt dizajn pripala je Grupi, odnosno, Filipu Despotu, Tihani Tarabi i Ivani Pavić za geometrijski oblikovanu sjedeću sofu '3angle' rađenu za domaćeg proizvođača namještaja (Kvadra). Posebno priznanje u kategoriji industrijskog i produkt dizajna dobila je Ksenija Jurinec za kolekciju štokrla, klupa, stolova i stolaca 'Quadrupedia' - samoinicirani projekt dizajnerice ostvaren u suradnji s domaćom privatnom stolarijom.

Studio Bilić_Müller dobio je nagradu u kategoriji postava izložbi, signalizacije i prostorne grafike za dizajn izložbe 'NOarhiv: deset razloga za otvoreni digitalni arhiv konceptualne i neoavangardne umjetnosti' održane u zagrebačkom MSU, a Vanja Cuculić nagrađen je za najbolji dizajn ambalaže, odnosno, za vizualni identitet i etiketa za vino vinarije 'Solum'.


Danijela Štambuk nagrađena je u kategoriji modnog i odjevnog dizajna za kolekciju sačinjenu od torbi, cipela i pelerina, a projekt radionica 'ExtraOrdinary Design' autorica Sanje Bencetić i Julije Cassim proglašen je najboljim inovativnim konceptom.

Osim profesionalcima nagrade su dodijeljene i u studentskim kategorijama, jer je jedna od osnovnih ideja bijenalne izložbe hrvatskog dizajna da se obuhvati ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od tržišno uvjetovanih projekata do onih neprofitnih, u kulturnom i istraživačkom kontekstu.

Postav izložbe osmislile su Nina Bačun i Maja Kolar koje su dizajnerske izloške smjestile na građevinske skele postavljene unutar izložbenog prostora Muzeja za umjetnost i obrt. Upotrebom pomoćnog građevinskog elementa tj. sirovih željeznih skela koje obično stoje postavljene izvan institucija prilikom obnove njihovih pročelja autorice su unijele određenu dinamiku i kontrast spram historicističkog interijera, ali su zato fizički smanjile taj ionako mali i rascjepkani izložbeni prostor.

Nakon 11. izdanja Zgrafa, najvažnije međunarodne dizajnerske izložbe kod nas, zatim festivala 'Dan D', putujuće izložbe 'Razum i osjećaji' te putujućih izložbi 'Design on Holiday' i 'Design Everyday' koje upravo doživljavaju svoju punu afirmaciju na Pariškom dizajnerskom tjednu u sklopu tek otvorenog Festivala Hrvatske u Francuskoj ('Croatie, la voici'), 'Izložba hrvatskog dizajna 1112' šesta je velika domaća dizajnerska izložba u ovoj godini stoga ne treba čuditi što se na njoj ponavljaju mnogi već viđeni radovi s drugih izložbi.

Premda su raniji pregledi nacionalnog dizajna bili poprilično depresivni, u zadnjih nekoliko sezona domaći su dizajneri svojim upornim radom promijenili takvo raspoloženje te su popravili sliku o hrvatskom dizajnu. Ako je suditi prema ambicijama koje je Hrvatsko dizajnersko društvo počelo ulagati u javnu prezentaciju domaćih dizajnera te organizaciju njihovih skupnih nastupa u inozemstvu slika o hrvatskom dizajnu u skorije vrijeme trebala bi se još više poboljšati.

'Izložba hrvatskog dizajna 1112' otvorena je do 15. studenog.