JAKA IMENA

Otvoren Riječki sajam knjiga i festival autora 'Vrisak'

14.05.2014 u 20:30

Bionic
Reading

Sedmi Riječki sajam knjiga i festival autora 'Vrisak' otvoren je večeras u knjižari V.B.Z. u Filodrammatici, a ove je godine po prvi put imenovana zemlja partner, Albanija, čijih će se pet književnika predstaviti tijekom trajanja 'Vriska'

Drago Glamuzina, glavni urednik nakladničke kuće V.B.Z., organizatora sajma zajedno s udrugom kulture 'Vrisak', naglasio je na otvaranju da je u nakladničkoj industriji sve manje novca zbog čega su izdavači znatno smanjili svoje izdavačke planove.

Kako bi se unatoč tome promovirala knjiga i čitanje, nastavlja se s organizacijom sajma i festivala 'Vrisak' te je ove godine sastavljen dobar program, kazao je Glamuzina. Svakog dana predstavit će se neko od velikih književnih imena, bitan dio programa je i promocija riječkih autora te se nastavlja s inicijativom da Riječki sajam postane središte kulturne razmjene regije na polju književnosti, naveo je.


Pročelnik riječkoga Gradskog odjela za kulturuIvan Šarar, kazao je kako grad Rijeka prije nekoliko godina nije uspio u namjeri da objedini više riječkih festivala književnosti u jednu manifestaciju. Zbog toga je odlučeno da se prošle godine ne sufinancira ni jedan od festivala, dodao je.

V.B.Z. je, unatoč tome, uspio bez pomoći grada organizirati najbolji prateći program, uz sam sajam knjiga. Zbog toga je ove godine grad odlučio pomoći organizaciji 'Vriska' s 30.000 kuna, istaknuo je pročelnik Šarar.

Okupljene na otvaranju je pozdravio direktor V.B.Z.-a Boško Zatezalo a sajam je otvorio književnik Igor Mandić.

Tijekom trajanja 'Vriska' predstavit će se nove knjige Igora Mandića, Stipe Božića, Milka Valenta, dvojca Lari Mari i Ivane Simić Bodrožić, predstavit će se novi broj časopisa Književnost uživo, a od gostiju iz regije na festivalu će nastupiti Ahmed Burić (BiH), Milorad Popović (Crna Gora), Ermis Lafazanovski (Makedonija) i Beqe Cufaj (Albanija). Uz Cufaja, suvremenu albansku književnost će predstaviti Arian Leka, Lindita Komani, Luljeta Lieshanaku, Ardian-Christian Kycyku i Gazmend Krasniqi.

Riječki sajam knjiga i festival autora 'Vrisak' traje do 24. svibnja.